NEZAVIDAN POLOŽAJ

Učitelji i ravnatelji u neugodnoj situaciji zbog samotestiranja učenika: ‘Neki nam roditelji prijete

Dio ravnatelja podijelit će testove roditeljima jer su neki najavili da će prijaviti odgovorne koji djeci uruče kućne testove
 Goran Mehkek/Cropix

Većina škola do petka je dobila pakete s brzim antigenskim testovima za učenike, a svaki je ravnatelj samostalno donosio odluku hoće li testove preuzeti roditelji ili učenici. Umjesto jednostavnije varijante, a ta je da učenici preuzmu testove u školi, dio ravnatelja odlučio je organizirati podjelu testova roditeljima. Razlog su najave pojedinaca da će prijaviti odgovorne osobe u školi ako bez njihova dopuštenja maloljetnoj djeci uruče kućne testove.

Manji postotak roditelja iskoristio je mogućnost potpisivanja izjave kojom potvrđuju da odbijaju testiranje djece. Ravnatelj zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Zlatko Stić, kaže kako im je zasad stiglo pet, šest takvih izjava, a škola ima 1010 učenika. - Pokušavamo uvjeriti roditelje da je testiranje jednostavnija varijanta jer nam je cilj nastavu održavati uživo. Zato molim roditelje za suradnju, kaže Stić.

Primaju mailove

U Tehničkoj školi Bjelovar jedan od tri učenika po razredu nema dozvolu roditelja za testiranje. Dario Malogorski, ravnatelj škole, objašnjava kako su roditelji upoznati s postupkom i sami odlučuju. - Rekli smo im da samotestiranje nije obavezno i nema tu prisile. Jasno je da nam je cilj smanjiti broj samoizolacija, tako da učenici s negativnim testom ne moraju u samoizolaciju u slučaju kontakta, kaže Malogorski.

Ravnateljica Osnovne škole Petra Berislavića u Trogiru, Edita Bratinčević, u jutarnjoj je smjeni u petak primila pet izjava roditelja koji ne žele testiranje. - Imamo najavu još pet, šest roditelja koji ne žele preuzeti testove, ali ni potpisati izjavu. Problem je što neki roditelji ne žele shvatiti da je riječ o slobodnoj volji te kako ih nitko ne prisiljava na testiranje djece, no mi, ravnatelji, moramo svim roditeljima proslijediti upute Ministarstva. Čula sam da pojedini roditelji prijete, no osobno sam primila samo jedan mail u kojemu se od mene traži da odgovaram na pitanja čije odgovore može ponuditi isključivo epidemiolog, kaže ravnateljica.

Samoizolacija

U Udruzi ravnatelja osnovnih škola kažu kako neki ravnatelji primaju unificirana pisma manjeg broja roditelja koji odbijaju testiranje i potpisivanje izjava. - I kad roditelj odbije potpisati izjavu o netestiranju, smatramo da odbija preuzeti testove. Pojedinci se bune, unatoč tomu što je samotestiranje djece na dobrovoljnoj bazi. Nama odgovara da se nastava što normalnije održava, uz što je moguće manji broj samoizolacija, jer je previše sati već izgubljeno, kaže Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge.

Uvijek je, dodaje, bilo nezadovoljnih roditelja, a u ovoj situaciji ima i oštrijih nastupa, pa učiteljima ili ravnateljima nije ugodno.

Ministarstvo odgovorilo na 46 upita ravnatelja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojim je stranicama objavilo odgovore na 46 upita ravnatelja škola vezanih uz mjeru ukidanja samoizolacije za testirane učenike. Pojedina pitanja odnose se na pritiske roditelja.

Na upit postoji li ikakva mogućnost pravne zaštite zaposlenika škola u slučaju roditelja s ovlaštenim odvjetničkim uredima koji prijete kaznenim prijavama u Ministarstvu odgovaraju da su škole obavezne provoditi odluke i preporuke nadležnih tijela te da u slučaju prijetnji podnositelje zamole da se obrate Ministarstvu.

Na pitanje kako da se zaštite od skupova antivaksera ispred škola i prijetnji ravnateljima iz Ministarstva odgovaraju: "U slučaju nenajavljenog okupljanja građana ili u slučaju narušavanja javnog reda i ometanja održavanja nastave u školi ili okolici škole, potrebno je pozvati komunalne redare, odnosno policiju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:40