LOŠI KOEFICIJENTI

Učitelji i znanstvenici idu u prosvjed, ne isključuju ni štrajk: ‘Ono što smo dobili je ispod očekivanja‘

Moramo napraviti sve da se ne dogodi ono što je Vlada zamislila, izjavio je Željko Stipić, predsjednik Preporoda

Učitelji su prosvjedovali na Markovom trgu i 2019. godine 

 Boris Kovacev/CROPIX

Predstavnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te Školskog sindikata Preporod najavili su prosvjed za 9. veljače na Markovu trgu u Zagrebu zbog nezadovoljstva prijedlogom Vladine uredbe o koeficijentima. Na prosvjed pozivaju sve zaposlenike na koje će se primjenjivati nove uredbe, a nakon prosvjeda ne isključuju ni štrajk.

- Objašnjenje za nezadovoljstvo jest u tome što su obrazovanje i znanost pozicionirani na način na koji ne bi smjeli biti. Dvadeset godina to govorimo, govorimo da je rad svih koji rade u školama podcijenjen, pa se kao svjetlo na kraju tunela ukazala najava da će se donijeti Zakon o plaćama i novi koeficijenti, što je bila prilika da nepravda bude ispravljena. Zato su očekivanja bila velika, ali uz očekivanja idu razočaranja. Ono što smo dobili je ispod očekivanja - izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Preporoda, Željko Stipić.

Kako je dodao, svjesni su da je važno da sindikalna fronta bude što šira i zato su s prijedlogom zajedničkih akcija išli prema svim sindikatima javnih službi, no odazvala su se samo tri - Sindikat Zajedno, Sindikat KBC Zagreb i Akademski sindikat. Zato su se, objašnjava Stipić, dogovorili da idu samostalno u organizaciju prosvjeda, a na drugima je odluka hoće li se pridružili. Od spomenuta tri sindikata, od kojih su dva zdravstvena, dobili su potporu, ali niti oni neće sudjelovati u organizaciji prosvjeda.

- Ukratko, knjiga je spala na obrazovanje i znanost. Znamo da je puno nezadovoljnika i u drugim javnim službama, no mi krećemo s akcijom fokusiranom na one koji rade u školama, visokoškolskim institucijama i u znanosti - rekao je Stipić.

Naglasio je da su posebno pogođeni koeficijentima spremačica, kuharica, domarima, računovođama i tajnicama.

image
Jakov Prkic/CROPIX

- Povrijedilo nas je što je unatoč obećanju da će jednak rad biti jednako pozicioniran, Vlada odlučila uvesti podjelu na radnika prve i druge razine. Konkretno, tajnica u školi imala bi koeficijent 1,97, no u bilo kojoj drugoj službi 2,95. Spremačica koja radi u školi je pod koeficijentom od 1,06, a drugdje 1,15. To je nepravda i to je u suprotnosti s onime što je Vlada najavljivala.

Što se tiče učitelja i nastavnika koji su nositelji sustava, a za koje ministar Marin Piletić kaže da bi trebali biti super zadovoljni jer koeficijenti rastu s 1,4 na 1,9, on nije rekao da je od prvog do drugog koeficijenta prošlo 18 godina. Kad netko kaže što hoćeš, rast je 40 posto, treba znati da je realno riječ o rastu od 13 posto na plaćama od travnja.

Nismo time zadovoljni jer u javnim službama nemate radnika koji imaju tu stručnu spremu, rade toliko složene poslove, a da pritom imaju toliko nizak koeficijent. Očekujemo od Vlade ozbiljan iskorak, pri čemu smo svjesni da je učitelja velik broj. To nije nikakav argument. Naš posao vrijedi više - smatra Stipić, uz poruku premijeru Andreju Plenkoviću - mi smo opet na zadnjem mjestu.

image

Matija Kroflin i Marin Piletić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Matija Kroflin i Marin Piletić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Matija Kroflin i Marin Piletić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Matija Kroflin

Ronald Gorsic/Cropix
image

Vilim Ribić i Radovan Fuchs

Ronald Gorsic/Cropix

Ne najavljujemo štrajk, nego prosvjed, što ne znači da isključujemo i štrajk, rekao je.

Kako je dodao, bili bi zadovoljniji da im se pridruže dva reprezentativna sindikata u obrazovanju.

- Kolegice ne samo da su dobrodošle na prosvjed, dobrodošli su i njihovi članovi. Ovo je stvar koja će obilježiti ovu generaciju sindikalista. Moramo napraviti sve da se ne dogodi ono što je Vlada zamislila - poručio je predsjednik Preporoda.

Glavni tajnik Sindikata znanosti Matija Kroflin izjavio je kako je sustav znanosti izrazito nezadovoljan koeficijentima koji su sad na stolu.

- Kad nas uvjeravaju da ima dovoljno vremena za korekcije, ne vjerujemo im. Zbog obveze prema našim članovima koji upozoravaju na nelogičnosti, nove nepravde i pogreške koji se stvaraju novim koeficijentima. Pripremljeni koeficijenti opasni su za daljnji razvoj sustava znanosti i visokog obrazovanja, a priprema uredbi izrazito je šlampava - rekao je Kroflin uz opasku kako je siguran da će dva sindikata itekako dobro napuniti Markov trg.

Predstavnice Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u zajedničkom istupu dale su do znanja da okreću leđa Sindikatu Preporod i Sindikatu znanosti. Raskol sindikata događa se u presudnim trenucima, kad Vlada donosi nove uredbe o koeficijentima za javne i državne službe.

image

Matija Kroflin

Zeljko Puhovski/CROPIX

Sanja Šprem (SHU) i Nada Lovrić (NSZSŠH) prozvale su u četvrtak sindikalca Željka Stipića iz Preporoda zbog manipuliranja istinom kad govori o koeficijentima, optuživši ga za lov u mutnom i pokušaj povećavanja svojeg članstva na štetu većinskih sindikata. Cilj mu je, istaknule su, ispasti heroj, a jedini mu je interes samopromocija. Bolje da u nas ne dira, poručile su, uz zaključak da imaju ozbiljnijeg posla od prepucavanja i ratovanja sa sindikalnim čelnicima. Osim Stipića, osvrnule su se i na "sindikalca u sjeni", Vilima Ribića.

Šprem i Lovrić odbile su, naime, ulazak u zajedničke sindikalne akcije (prosvjed) s Preprodom i Sindikatom znanosti jer njihov pokušaj suradnje ne smatraju iskrenim. Paralelno, kroz razgovore s Vladom i očitovanja na uredbu o koeficijentima za izračun plaća, SHU i NSZSŠH zatražit će prelazak 55.000 nastavnika u viši platni razred, što bi Vladu, prema njihovu izračunu, stajalo oko 5,5 milijuna eura mjesečno. Sadašnja ponuda rasta od 13,4 posto u sedmom razredu u osmom bi se povećala na 15 posto. Kako je objasnila Lovrić, prelazak u famozni osmi razred ("nositelji sustava") više je psihološki, nego financijski manevar.

- Očekujemo da Vlada pokaže razumijevanje za takav zahtjev - poručila je Lovrić.

Istup sindikalnih predsjednica vezan je uz poziv Preporoda i Sindikata znanosti na "zbijanje sindikalnih redova" i prosvjed koji će, sudeći po pozivu na konferenciju za novinare, u petak najaviti Stipić i Matija Kroflin iz Sindikata znanosti.

- Nismo se odazvali pozivu za sklapanje nekakvog pakta na osnovu niza paušalnih procjena. Stipić ide na urušavanje većinskih obrazovanih sindikata i već dulje traje kampanja za ispis naših članova i to tako da Preporod prikazuje da mi, eto, ništa ne radimo, a drugi rade. Stipić želi urušiti legitimne sindikate - izjavila je Lovrić, zahvaljujući pritom Kroflinu na pomoći u analizama, ali i upirući prst prema Ribiću, kojeg smatra odgovornim za širenje krive slike o njihovu angažmanu.

- Znanost mi puno znači, no bila bih vrlo oprezna ikad više razgovarati s Vilimom Ribićem - rekla je.

Glavna tajnica SHU-a Ana Tuškan optužila je Ribića ("jedan uskoro penzioner, čelnik u sjeni") za pokušaj dolaska do saborske fotelje preko leđa radnika. S takvima ne želimo, poručila je, jer je to izdaja radnika.

- Stipić može surađivati ispod stola, ali u korist radnika ne može i ne zna - izjavila je, uz povratak na priču o štrajku prosvjetara 2019., kad je Stipić tvrdio da je štrajk po pitanju koeficijenata nezakonit.

- Okreće se kako vjetar puše, pri čemu je njegov prijatelj Viktor Gotovac član povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti, pa Stipiću prebrojava članove. Pritom su obojica prespavala cijelu radnu skupinu za izradu Zakona o plaćama. Da sam ja prespavala, možda bih isto radila sulude usporedbe koeficijenata učitelja i savjetnika državne ergele - rekla je Tuškan.

Na upit krade li im Stipić članove, Sanja Šprem je odgovorila: "To nije priča od jučer, navikli smo, a opet sa svakim prebrojavanjem imamo sve veći broj članova. S ukupno oko 23.500 članova, SHU je najveći sindikat u Hrvatskoj".

image

Radovan Fuchs, Nina Obuljen Koržinek, Marin Piletić, Marko Primorac i Vili Beroš

Ronald Gorsic/Cropix
image

Nina Obuljen Koržinek, Marin Piletić i Marko Primorac

Ronald Gorsic/Cropix
image

Radovan Fuchs, Nina Obuljen Koržinek, Marin Piletić, Marko Primorac i Vili Beroš

Ronald Gorsic/Cropix
image

Vili Beroš, Radovan Fuchs, Marin Piletić, Marko Primorac i Nina Obuljen Koržinek

Ronald Gorsic/Cropix
image

Radovan Fuchs, Nina Obuljen Koržinek, Marin Piletić, Marko Primorac i Vili Beroš

Ronald Gorsic/Cropix
image

Vilim Ribić i Radovan Fuchs

Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:41