STAV SINDIKATA

Učitelji oštro protiv covid potvrda, najavljuju i pravne akcije budu li uvedene: ‘Apsurdno je i pravilo o maskama‘

Predsjednica Nezavisnog sindikata srednjih škola ističe da se učitelje i nastavnike neopravdano apostrofira kao izvor zaraze
Ilustracija
 Dragan Matic/Cropix

Predstavnici učitelja i profesora podijeljeni su oko mogućeg uvođenja covid potvrda zaposlenima u sustavu obrazovanja, piše Novi list.

Sindikat učitelja tvrdi da Vlada za to nema zakonskog temelja te najavljuje da će u slučaju takve odluke poduzeti pravne mjere, dok sindikat srednjih škola smatra da poslodavac u slučaju uvođenja covid potvrda mora necijepljenim nastavnicima platiti redovito tjedno testiranje.

Poruke iz Vlade su kontradiktorne. Ministar Radovan Fuchs izjavio je da bi uvođenje potvrda bilo tehnički komplicirano i teško provedivo te da prednost daje cijepljenju, dok je ministar Davor Božinović rekao da se o uvođenju potvrda razmišlja.

- Od njih smo navikli na kontradiktornosti, a dok jedan ministar govori jedno, a drugi drugo, teško je stvoriti povjerenje da se radi o mišljenju medicinske struke, komentira Ana Tuškan, predsjednica Glavnog vijeća Sindikata hrvatskih učitelja (SHU).

Problem je, kaže, što covid potvrde za učitelje nemaju uporišta u zakonu, a ako se Vlada odluči uvesti ih, taj će sindikat, najavljuje Tuškan, tražiti preispitivanje zakonitosti i ustavnosti takve odluke.

- Covid potvrde nemaju zakonsko uporište. Nismo za takav način razdvajanja učitelja, takvo je ponašanje štetno za sve zaposlene, kaže Tuškan te navodi da je visoki postotak učitelja prebolio covid-19, ali nemaju potvrde o tome niti su evidentirani, jer ih se, kaže, slalo kući bez testiranja.

- Svi su učitelji najmanje triput bili u samoizolaciji, a podataka o tome koliko nas je preboljelo infekciju uopće nema, veli čelnica SHU.

S njome se samo donekle slaže Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske. Poslodavac je, kaže, taj koji u specifičnoj situaciji u kakvoj se nalazimo može propisati obvezu zaposlenima, ali je u tom slučaju dužan i platiti testiranje onima koji nisu cijepljeni i morali bi se u slučaju uvođenja covid potvrde testirati dvaput tjedno da bi mogli raditi u razredu.

- Sindikat neće dozvoliti uvođenje covid potvrda ako se testiranje bude moralo plaćati. Ako ga poslodavac od nas traži, neka plati, poručuje Lovrić. Isto tako, podsjeća, poslodavac nastavnicima plaća i sanitarnu knjižicu kojom potvrđuju da ne boluju od neke zarazne bolesti.

Lovrić ističe da se učitelje i nastavnike neopravdano apostrofira kao izvor zaraze i nad njima provodi pritisak.

- Tri puta sam bila u samoizolaciji, i to uvijek zbog učenika. Cijepilo se 56 posto nastavnika, dio ih je prebolio zarazu, a dio se ne želi ili ne smije cijepiti. Treba za njih imati razumijevanja, imam kolegicu koja je trudna i liječnik joj je preporučio da se ne cijepi drugom dozom, navodi Lovrić i dodaje da je mali je broj nastavnika koji je tijekom pandemije prenio zarazu.

- U srednjim školama to su mahom učenici, a u Vladi uporno izvlače dvije javne službe, zdravstvo i obrazovanje, kao kliconoše i stigmatiziraju ljude u sustavu, ljuti se Lovrić.

Smeta je što se Vlada služi ultimatumima, jer to izaziva otpor u ljudima, a kaže i kako su za uvjeravanje građana u potrebu cijepljenja osmišljene potpuno krive kampanje. Potpuno pogrešnom smatra retoriku kojom se hrvatske građane dijeli na cijepljene i necijepljene, 'kao da nam nije dosta podjela'.

U učiteljskom sindikatu posebno negativno gledaju na epidemiološki okvir vezan uz nošenje maski jer se, kažu, djeci šalju pogrešne poruke i stvara nepotrebni strah i trauma.

- Nevjerojatno je da u školama nosimo platnene maske, a kad se netko u razredu zarazi, učitelj bi trebao staviti medicinsku masku i vizir. To, kao prvo, daje poruku da platnene maske nisu zaštita, a kao drugo, djeci se stvara trauma. Učitelj mu najednom izgleda kao SF-lik, a pitaju se kad će mene poslati doma i tko je sljedeći na redu za samoizolaciju, veli Tuškan.

Kad se govori o tome da će u samoizolaciju djeca koja sjede lijevo i desno od zaraženog učenika, nitko ne misli o tome s kim se taj učenik družio za vrijeme odmora i nakon škole.

- Kako će se osjećati učenik iz zadnje klupe koji zna koliko se zapravo družio s tim zaraženim djetetom?!, pita se čelnica SHU za koju su takva pravila nelogična i apsurdna, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:09