IZMJENE ZAKONA

Učitelji razredne nastave moći će raditi u vrtićima, a mijenja se i trajanje mandata ravnatelja

Izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju uvode se novine kojima je cilj povećanje obuhvata djece, ali i poboljšanje kadrovskih uvjeta u vrtićima

Ilustrativna fotografija

 

 Sasa Buric/Cropix

Izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju uvode se novine kojima je cilj povećanje obuhvata djece, ali i poboljšanje kadrovskih uvjeta u vrtićima, najavili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Zakonskom promjenom uvodi se obveza organiziranja predškolskog odgoja i obrazovanja u svim jedinicama lokalne samouprave. Za one koji nemaju dječje vrtiće na svome području, zakonom se propisuje obveza sufinanciranja pohađanja vrtića djece s njihova područja u najbližem susjednom mjestu.

Novost vezana uz povećanje kadrovskih uvjeta odnosi se na mogućnost zapošljavanja učitelja razredne nastave (od prvog do četvrtog razreda osnovne škole) u dječjim vrtićima, gdje bi izvodili program predškole. Učitelji koji bi radili u vrtićima imali bi obvezu stjecanja dodatnih kompetencija, konkretno, stjecanja akademskog naziva prvostupnik predškolskog odgoja i obrazovanja.

Izmjenama bi se legalizirala praksa po kojoj odgojitelji i stručni suradnici u dječjim vrtićima mogu osnovati radni odnos na neodređeno vrijeme, bez obveze prethodnog polaganja stručnog ispita. Stručni ispit će naknadno polagati, u propisanom roku. U Ministarstvu su predvidjeli zapošljavanje trećeg odgojitelja ili pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju, kao i stručnih komunikacijskih posrednika u vrtićima.

Mijenja se duljina ravnateljskog mandata. Ravnatelji dječjih vrtića dosad su imenovani na četiri godine, a izmjene zakona predviđaju mandat od pet godina.

Ravnatelje će imenovati i razrješavati osnivač dječjeg vrtića, odnosno u dječjem vrtiću kojemu je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave izvršno tijelo osnivača.

Kako navode u Ministarstvu obrazovanja, dopunjuju se i kriteriji za ostvarivanje prednosti pri upisu u dječji vrtić. Kako bi se omogućilo da svako dijete dobije pomoć i potporu u skladu s razvojnim potrebama, mogućnostima i sposobnostima, propisuje se da pri upisu djeteta u dječji vrtić stručno povjerenstvo dječjeg vrtića provodi inicijalni razgovor s roditeljem i djetetom.

Ministarstvo je predložilo donošenje nacionalne mreže dječjih vrtića koja do sada nije postojala, a to bi, smatraju, poboljšalo planiranje potreba izgradnje i dogradnje vrtića.

Prijedlogom zakona se propisuje da će se mreža dječjih vrtića donijeti u roku od dvije godine od dana donošenja ovoga Zakona.

U planu je uvođenje elektroničkog upisa u dječje vrtiće, putem sustava e-Građani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:07