KONTRA PREDSJEDNICE

UDAR BANKARA NA KOLINDU 'Njezin bi prijedlog značio da više nitko ne bi mogao dobiti kredit za prvu nekretninu'

 Goran Mehkek/CROPIX

Prijedlogu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se zakonom uvede moratorij na ovrhe jedine nekretnine građana, usprotivila se Hrvatska udruga banaka koja smatra da Vlada to ne bi trebala prihvatiti jer se radi o zadiranju u temeljna prava vlasništva koje bi izazvalo još veću pravnu nesigurnost.

- Najočitija posljedica bila bi da nitko više ne bi mogao niti smio dati stambeni kredit za prvu nekretninu, koja služi kao zalog, nego samo onima koji već imaju nekretnine, a to je malo naopaka logika od socijaldemokratske, kažu u HUB-u. Da bi ilustrirali kako to izgleda u slučaju samih građana, bankari navode i primjer.

Ako netko posudi 100.000 eura i s tim novcem kupi stan, a kao garanciju da zalog na stan, može se dogoditi da ne vrati dug, iz objektivnih razloga ili ne. U tom slučaju onaj tko mu je posudio novac ostaje i bez stana i bez 100.000 eura.

- Dodatni argument je da dok god postoji hipoteka (zalog) na nekretnini, ona nije u vlasništvu stanara-dužnika, tako da se nikoga ne izbacuje iz vlasništva, objašnjava HUB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:13