GORAN SELANEC

UDAR NA HRVATSKO GOSPODARSTVO Ustavni sudac RH oglasio se o potezu Državnog inspektorata koji je šokirao hrvatsku javnost

 
Restoran Tekka i Goran Selanec
 Darko Tomaš / Roberto Orlić / Hanza Media

Nakon što je Državni inspektorat zadnjih dana zatvorio više desetina restorana u Hrvatskoj koji su dostavljali hranu ili je isporučivali ispred restorana, a među njima i zagrebački restoran Tekka na 30 dana (uključujući zabranu dostave) jer je ispred restorana imao stolić, o tome se oglasio ustavni sudac Goran Selanec objavom na Facebooku.

Na spominjući Državni inspektorat, niti konkretne slučajeve, Selanec je napisao što o ovakvim izvanrednim situacijama kaže Ustav. Citirao je članak 49. Ustava koji govori o poduzetničkim slobodama, potom članak 16. Ustava koji kaže da se slobode i prava mogu ograničiti samo zakonom da bi se zaštitili slobode i prava drugih ljudi, te pravni poredak, javni moral i zdravlje. Svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.

- U "redovnom" stanju funkcioniranja državne vlasti Ustav inzistira na razmjernosti pri primjeni ovlasti koje su zakonom načelno dane tijelima državne vlasti ako se korištenjem tih ovlasti ograničavaju prava pojedinaca. To se s posebnom važnošću odnosi na sankcioniranje, bilo ono kazneno, prekršajno ili upravnopravno. Izvršna vlast ima posebnu obvezu poštivanja članka 16. Ustava - napisao je ustavni sudac Selanec, te pojasnio što znači razmjernost.

Razmjernost od državnih tijela koja korištenjem svojih ovlasti ograničavaju prava građana uvijek traži da dokažu sljedeći "trokorak":

1) služi li ograničenje precizno određenoj legitimnoj svrsi (test legitimnosti cilja);

2) ima li mjera ograničenja sposobnost ostvariti taj cilj s dovoljnom preciznošću (test sposobnosti mjere odnosno test preciznog kroja (krojena da ne propušta one koji ugrožavaju cilj odnosno da ne udara i po onima koji nisu realna prijetnja cilju koji štiti));

3) je li mjera ograničenja nužna kako bi zaštitila svoj cilj odnosno postoji li neka druga mjera koja isti cilj može podjednako dobro zaštititi, ali s manje ograničavajućeg učinka po prava i slobode građana.

Selanec nije dao ocjenu jesu li zakonite i ustavne odluke Državnog inspektorata, ali je iz njegove objave jasno da bi teško prošle na testu razmjernosti kada bi se našle pred Ustavnim sudom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:07