DOZNAJEMO

Udar na proračun težak 2 milijarde: Država učiteljima mora dati ‘Sanaderovu‘ povišicu od 6%?

Ako se država ne dogovori sa sindikatima oko povećanja osnovice, prijeti joj tsunami tužbi teških više od dvije milijarde kuna
Ivo Sanader
 Hrvoje Polan/AFP

Vrhovni sud odbacio je zahtjev za revizijom presude Županijskog suda koji je presudio u korist jedne zaposlenice Geološkog instituta koja je tužila ovu ustanovu zbog neisplate uvećane osnovice plaće prema sporazumu koji datira još u vrijeme Sanaderove Vlade, doznajemo.

To znači da državi prijeti val tužbi zaposlenika javnog sektora koje bi proračun mogle stajati i više od dvije milijarde kuna ako se Vlada ne dogovori sa sindikatima koji su već podnosili pilot-tužbe i redom su sve išle u njihovu korist, o čemu je i Jutarnji list pisao.

Sanaderova Vlada

Pilot-tužbe podnesene su, podsjetimo, zbog neisplate osnovice uvećane za šest posto u 2016., a riječ je o obvezi koju je država potpisala 2006. za vrijeme Vlade Ive Sanadera, no onda je došla globalna financijska kriza i sindikati i Vlada su se sporazumno dogovorili 2011. da će osnovica godišnje rasti za šest posto kad rast BDP-a na međugodišnjoj razini dosegne dva i više posto tijekom dva uzastopna tromjesečja.

To se dogodilo 2015., ali su tada Vlada i Državni zavod za statistiku tvrdili da rast BDP-a nije iznosio dva posto, nego su ga prvi put zaokružili na četiri decimale, pa je povećanje iznosilo 1,9998 posto. Nakon toga krenule se pilot-tužbe, a u sindikatu Preporod tvrde da je već oko 400 tužbi pravomoćno doneseno u korist radnika, te da bi u konačnici oko 170.000 zaposlenika javnih službi moglo profitirati od toga. Dosuđivani su iznosi od 5500 do 9000 kuna, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja naložilo je 3. rujna školama da pokrenu postupak revizije, ako izgube tužbe.

Stav je Ministarstva, naime, da nisu bile ispunjene pretpostavke za primjenu sporazuma s obzirom na to da sadrži odredbu o odgađanju povećanja za onoliko kvartala za koliko je zabilježen pad BDP-a, te da se povećanje trebalo dogoditi tek u siječnju 2019.

Brza presuda

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, zadovoljan je presudom Vrhovnog suda.

- Sada možemo reći da je razvidno da je sud odbio zahtjev za pokretanje revizije, što znači da ne vide ništa problematično u presudama županijskih sudova. Ova presuda sigurno vraća povjerenje u naše pravosuđe, a uz to je do nje došlo relativno brzo, obzirom da je zahtjev išao u proljeće - komentira Stipić.

Dosadašnji dosuđeni iznosi za nastavnike u školama, po njegovim su se riječima kretali od 5500 do oko 9000 kuna. Stipić objašnjava kako je dosad postojala zadrška zaposlenika škola jer se nije znalo kako će se očitovati najviša sudska instanca.

- Sudski sporovi sada su gotovo dobitnički jer ni dosad nije bilo različitih presuda. Bilo je veliko iznenađenje što je Vrhovni sud uopće prihvatio provedbu revizije jer su svi županijski sudovi presuđivali u korist radnika - kaže Stipić.

Ministarstvo: Razmotrit ćemo presudu

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja "na prvu" ne spominju eventualne nagodbe koje bi se mogle dogoditi jer bi tužbe skupo stajale proračun uz sve kamate i sudske troškove.

- Razmotrit ćemo presudu. U tijeku su međusobne konzultacije te ćemo donijeti konačno mišljenje - poručuju kratko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:32