MAGNET ZA MANJINCE

Uđite u saborski klub zagrebačkog gradonačelnika i dobit ćete bogate donacije

 

Od osam zastupnika nacionalnih manjina, koliko ih ima u Hrvatskom saboru, čak njih četvero pripadnici su Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika. Pojednostavljeno, pola manjinskih zastupnika odlučilo je ući u klub zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Deklarirali su se kao političari bliski Bandiću, kao ljudi koji s njim nalaze zajednički politički cilj.

Budući da se nikad nije toliko saborskih zastupnika nacionalnih manjina svrstalo uz jednu političku stranku, otvara se pitanje kakav je to zagrebački gradonačelnik Milan Bandić magnet da mu nisu mogli odoljeti Robert Jankovics, zastupnik mađarske nacionalne manjine, Vladimir Bilek kojeg su izabrali birači češke i slovačke manjine, Veljko Kajtazi koji zastupa romsku, austrijsku, bugarsku i njemačku manjinu te Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske manjine. Svi su oni ušli u Sabor kao nezavisni zastupnici, a završili kod Bandića.

Donacije udžbenika

Bandićev klub ukupno broji sedam članova, a uz manjince, tu su još Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje iz stranke Reformisti Radimira Čačića, bivši Mostovac Ivica Mišić te Kažimir Varda koji je ušao na listi kao pripadnik seljačke stranke i onda se okrenuo Bandiću.

Možda je stvar u tome što zagrebački gradonačelnik osobito cijeni nacionalne manjine, brine o njima, i pritom se ne libi zavući ruku u proračun Grada Zagreba i izvući iz njega koliko treba. Zato što voli manjine, a i manjinci njega, Bandić u Saboru ima snažan klub o čijem raspoloženju premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković mora stalno voditi brigu jer mu je i s Bandićevim rukama većina vrlo tanka.

U odnosu koji je zagrebački gradonačelnik izgradio sa zastupnicima nacionalnih manjina vrlo je bitan element vidljivost, odnosno opipljivost ove političke sinergije. Svježi primjer je 4. nogometni kamp nacionalnih manjina, koji se održao 27. kolovoza. Kamp je bio za djevojčice i dječake u dobi od 8 do 15 godina. Polaznicima su bili osigurani smještaj i prehrana, a svi su otišli s paketom sportske opreme za uspomenu. Glavni organizator bio je zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, a materijalno su ga podržali Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić. Da bi Bilekova uloga bila još upečatljivija, kamp je održan u Daruvaru, gdje je Bilek zamjenik gradonačelnika.

Uoči početka školske godine Grad Zagreb darovao je udžbenike osnovnim školama u Petrinji, čiji je gradonačelnik Darinko Dumbović, reformist i član njegova saborskog kluba. Prije nekoliko godina Bandić je iz proračuna Grada Zagreba uredio tri dječja igrališta u Petrinji, a kako se moglo čuti u pojedinim prigodama, to nije početak, a ni kraj suradnje dvaju gradova.

Prethodnih godina Bandić je osigurao adventsko ukrašavanje i blagdansku rasvjetu u Križevcima i Vrbovskom, a Daruvaru je darovao grede, građevinski višenamjenski stroj.

Romi su konstanta

Ove je godine, međutim, težište bilo na udžbenicima, koje su osim petrinjskih đaka od Zagreba dobili i oni u Velikom Trgovišću, Vrbanji, Drenovcima, Gunji i Hrvatskoj Kostajnici.

No, još precizniju sliku Bandićeva odnosa prema nacionalnim manjinama (odnosno njihovim zastupnicima) pruža odgovor koji je gradonačelnik dao na pitanje postavljeno u Skupštini Grada Zagreba u travnju ove godine.

Pitanje se odnosilo na kriterije i interes Grada Zagreba u podupiranju različitih projekata izvan Zagreba, institucija u drugim gradovima te udruga čiji su se projekti više puta financirali kroz odobravanja jednokratne financijske pomoći ili kroz zaključke o korištenju sredstava iz pričuve.

Gradske službe pripremile su odgovore, Bandić ih je verificirao i na službenim stranicama Grada Zagreba može se naći više od 40 stranica pregleda donacija od 2000. do 2018. godine.

Ponuđene tabele predstavljaju zanimljivo štivo koje svjedoči o iznosima koji su iz godine u godinu rasli. Tako su 2000. godine donacije iznosile 74.200 kuna, da bi prošla, 2017. godina završila s donacijama od više od 3,1 milijun kuna. Od početka su se na listama primatelja nalazile razne romske udruge, ali prije desetak godina na listi gradova kojima je Zagreb pomagao nalazili su se Sinj, Knin, Vukovar, Omiš, Kijevo, Senj, Drniš. Nešto novca davalo se za razminiranje, išlo je u sport, ali uvijek i Romima. Uz njih su se na listama primatelja zagrebačkih donacija vrlo rano našli i Bošnjaci. Ali se financiralo Crveni križ, vatrogasce i još štošta.

Kontinuitet u primanju donacija iz zagrebačke gradske blagajne bilježi udruga Koalicija Roma Hrvatske (KRUH) koju vodi Sead Hasanović, poznat kao Braco iz Malnarove Noćne more. Samo je tijekom 2017. godine po dvije stavke ukupno dobio 15.000 kuna te još 4000 kuna, uz koje je navedena svrha: “proslava blagdana Božića”. Osim izravne financijske pomoći, Braco iz Noćne more od Bandića je za svoju udrugu dobio više od stotinu kvadrata prostora za koji je gradu plaćao simboličan najam.

Čak 1,38 milijuna kuna tijekom 2017. godine iz zagrebačkog je proračuna dodijeljeno romskoj udruzi Kali Sara. Riječ je o jednoj od najaktivnijih romskih udruga osnovanoj 2007. godine, čiji je osnivač i dugogodišnji predsjednik bio saborski zastupnik Veljko Kajtazi. U početku je udruga radila prvenstveno ljetne škole romskog jezika, da bi prešla u krovnu udrugu Roma.

Lani im je za obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika Bandić poklonio 80.000 kuna, a za snimanje dokumentarca o deset godina rada Kajtazijeve udruge poklonio im je 200.000 kuna. Za sufinanciranje dotiska prvog Hrvatsko-romskog i Romsko-hrvatskog rječnika (napisao ga je Kajtazi), Bandić je donirao 70.000 kuna.

U stavkama donacija koje su uslijedile, opet se u 2017. godini pojavljuje izdavanje Hrvatsko-romskog rječnika, za što je ovaj put izdvojeno pola milijuna kuna.

Bandićev prijatelj

Za projekt usvajanja socijalnih vještina usmjerenih na smanjenje neprihvatljivog ponašanja djece i mladih, romska udruga Kali Sara dobila je 100.000 kuna, a za pomoć studentima i obiteljima slabijeg socijalnog statusa još ukupno 50.000 kuna.

Nadalje, Unija Roma Hrvatske, čiji je predsjednik Nusret Seferović, a sjedište joj je na adresi III Kozari put, u dvije je stavke dobila po 350.000 kuna i još 159.500 kuna. Uz ove donacije, koje zajedno iznose pola milijuna kuna, nije navedeno nikakvo objašnjenje, niti njihova svrha. Nusret Seferović spominje se kao Bandićev prijatelj, a prije dvije godine njegovo se ime našlo u crnim kronikama, kada je netko bacio bombu na njegovu kuću u Kozari putu, a nakon toga je u naselju zapaljeno još kuća.

Ove godine, Unija Roma Hrvatske Nusreta Seferovića dobila je iz zagrebačkog proračuna još 350.000 kuna za program rada s djecom od 3 do 6 godina i program pripreme romske djece za školu.

Kulturno društvo bošnjaka Hrvatske Preporod, čiji je predsjednik književnik Ervin Jahić, lani je za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici dobilo od Grada 30.000 kuna. Osim što Bandić gradskim novcem podupire bošnjačku kulturu, pomaže i Jahiću, s kojim ima osobni odnos i koji mu je bio na listi za parlamentarne izbore. Jahićevo društvo dobilo je lani još 30.000 kuna za organizaciju simpozija o bosanskom jeziku. Ove je godine od Bandića ponovno dobio po 30.000 kuna - za obilježavanje tragedije u Srebrenici i za simpozij o bosanskom jeziku.

Biografija Vaclava Havela

Za potrebe albanske nacionalne manjine, lani je otišlo 126.350 kuna, da bi ove godine samo za troškove organizacije manifestacije Dani albanske mladeži u RH i proslavu 10. godišnjice neovisnosti Republike Kosovo iz proračuna Grada Zagreba otišlo 240.000 kuna. Prema pisanju medija, slavilo se 18. veljače ove godine u Velikoj kongresnoj dvorani restorana Gastro Globus. Izvještavalo se o tisuću Albanaca koji su uživali u proslavi, a među njima su bili predsjednik Unije Albanaca u RH i predsjednik Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, koji također dobivaju donacije iz gradskog proračuna. Međutim, uz Bandića je glavna zvijezda bila saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

Za izdavanje političke biografije Václava Havela, Hrvatsko-češkom društvu prijateljstva lani je donirano 30.000 kuna, a za Češke besede u Daruvaru, gdje je dogradonačelnik zastupnik Vladimir Bilek, Zagreb je donirao 40.000 kuna. Uz to je Savez Čeha u RH za troškove organiziranja Žetvenih svečanosti - Dožínky od Zagreba dobio 100.000 kuna.

U bitno manjoj mjeri iz zagrebačkog su se proračuna financirale pojedine aktivnosti njemačke nacionalne manjine te ponešto crnogorske. Iz ovogodišnjeg proračuna, iz kojeg je u prvoj polovici godine ukupno podijeljeno 1,351 milijun kuna, novac je odlazio bošnjačkoj, romskoj, albanskoj, mađarskoj i drugim manjinama. No, novac koji je po diskrecijskoj odluci gradonačelnika išao za potrebe građana pripadnika nacionalnih manjina ove se godine manje dijelio u Zagrebu, a više disperzirao po drugim mjestima, od Đurđevca, Sv. Petra u Šumi, Čazme, Srebrenice, Krapine, Drinovaca, Vinkovaca. Novac je odlazio u sredine u kojima su birači zastupnika nacionalnih manjina, članova Bandićeva kluba. Bandićev senzibilitet prema nacionalnim manjinama i njegova želja da ih uključi u politički život bio je vidljiv i pred posljednje lokalne izbore, kad je predlagao da u Skupštinu Grada Zagreba uđe još šest zastupnika, i to predstavnika nacionalnih manjina. Kako je pravilo da se pred izbore ne mijenjaju pravila, to mu nije prošlo.

Donacije iz proračunske pričuve idu za grah, Jasenovac i crkve u BiH

Razne donacije iz proračunskih sredstava Grada Zagreba dijele se po još jednoj osnovi, a to je korištenje proračunskih zaliha. Plan je za ovu godinu da se s te stavke podijeli do 5 milijuna kuna. Prema izvještaju, koji je također dostupan na službenim web stranicama Grada Zagreba, vidi se da je do lipnja već potrošeno 4 milijuna.

Najveća stavka otišla je na proslavu Praznika rada, i to doslovno za pripremu “besplatnog” graha s kobasicama. Posao s grahom i kobasicama dodijeljen je ustanovi Dobri dom, a plaćen je u dvije stavke. Za namirnice im je keširano 754.647 kuna, a za komunalno-tehničke poslove koji prate ritual jedenja graha otišle su još 225.352 kune.

Ako se gradonačelnik Bandić i zamjerio s antifašistima, donacija od 100.000 kuna samo za izradu dokumentacije za obnovu spomenika “Cvijet u spomen području Jasenovac” mogla bi sanirati nešto štete.

Nadalje, Hrvatski helsinški odbor, koji se gotovo više i ne spominje u javnosti i nitko ne zna čime se sada bavi, od Grada Zagreba dobio je 100.000 kuna za “institucionalnu potporu”.

Ni manjinci nisu potpuno izostavljeni iz ove proračunske stavke, pa je tako Savez Roma Kali Sara, čiji je osnivač Veljko Kajtazi, dobio 300.000 kuna za uređenje gradskog prostora u općini Jasenovac. Medžlis islamske zajednice Zagreb dobio je 350.000 kuna kojima se sufinancira organizacija 25. Međunarodnog natjecanja u učenju Časnog Kur’ana.

U deset donacija novac je odlazio crkvama, i to pretežito u Bosansku Posavinu, Derventu, Doboj i mjesta u kojima su župe mahom ostale bez župljana.

U listi sredstava iz gradske proračunske zalihe lijepi iznos od 980.000 kuna dodijeljen je galeriji Klovićevi dvori za realizaciju izložbe Katarina Velika - carica svih Rusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:07