PRIJEDLOG ZAKONA

Udomiteljstvo kao zanimanje: Oni sa završenim fakultetom imat će plaću od 6500, a ostali 2500 kuna

 Drazen Kokoric / Ilustracija / HANZA media

Uz sadašnje, tradicionalno udomiteljstvo, Hrvatska uvodi i udomiteljstvo kao zanimanje - nezaposleni udomitelji koji će brinuti o troje djece ili četiri odrasle osobe dobivat će naknadu od 2500 kuna, uz opskrbninu za djecu, te plaćene doprinose i prava na burzi ako ostanu nezaposleni.

Prema prijedlogu Zakona o udomiteljstvu, koje je Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike prije nekoliko dana uputilo u javnu raspravu, od 987 nesrodničkih udomitelja za djecu te 1337 za odrasle osobe, koliko ih je krajem 2016. bilo u Hrvatskoj, njih 300-400 ostvarit će status profesionalnog udomitelja.

Radna skupina

Udomitelj - i tradicionalni i profesionalni - morat će imati završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje i neće smjeti biti stariji od 60 godina, no to se neće odnositi na već postojeće udomitelje: prema podacima Ministarstva, trenutno gotovo trećina udomitelja ima završenu samo osnovnu školu ili manje od toga, a više od polovice ih je starije od 55 godina.

Mijenja se i specijalizirano udomiteljstvo, koje će biti podvrsta profesionalnog udomiteljstva za djecu. Specijalizirani udomitelj morat će imati visoku stručnu spremu te će brinuti o samo jednom djetetu ili mlađoj punoljetnoj osobi koja ima učestale, trajne i intenzivne probleme u ponašanju, teške ili višestruke teškoće u razvoju ili je teško bolesna. Naknada specijaliziranog udomitelja koji je završio preddiplomski sveučilišni studij iznosit će 5000 kuna, a onog sa završenim diplomskim studijem 6500 kuna.

Sama činjenica da je prijedlog Zakona upućen u proceduru, kao i pojedina rješenja u njemu, iznenadili su dio članova radne skupine koja je zakon izrađivala. Primjerice, struka je tijekom izrade predlagala da iznos naknade za profesionalnog udomitelja bude najmanje 3500 kuna jer je u suprotnom teško očekivati da će biti interesa među mlađim udomiteljima.

- Radna skupina, čini se, bila je formirana tek za ispunjavanje forme. Eto, ja sam bila članica te radne skupine a da nisam imala pojma da će Zakon ići u javnu raspravu niti znam što u njemu piše - rekla nam je rezignirano Katarina Bojšić, predsjednica Saveza udruga udomitelja Hrvatske. Kad je prije nekog vremena zatražila od Ministarstva da joj se dostavi prijedlog Zakona koji su, smatra, sastavili pretežno ljudi u Ministarstvu, dobila je, kaže, negativan odgovor.

- I ne samo ja, nego i nekoliko drugih članova radne skupine koji rade na terenu ili u struci - kaže.

Zakon stoga nije stigla proučiti jer je na stranici javnog savjetovanja tek objavljen. No, ističe, ovakve naknade sasvim sigurno neće motivirati nikoga od mlađih i obrazovanijih osoba da se počnu baviti udomiteljstvom.

- Udomiteljstvo je palo na najniže grane. Ovdje kod nas u Novoj Gradiški tradicija udomiteljstva je stvarno duga, još se moja baka bavila udomiteljstvom. A sad je ostalo nas par starijih žena koje ćemo, da karikiram, uskoro i same trebati udomitelja - smatra.

Doprinosi

Tko će, pita se, sa završenim fakultetom odlučiti biti specijalizirani udomitelj i pristati brinuti 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, o djetetu s najtežim teškoćama za 5000 kuna?

- Oni postojeći udomitelji koji su nezaposleni vjerojatno će pristati na plaću od 2500 kuna i doprinose jer je to bolje od onoga što imaju sada. Ali na mlade ne treba računati. Uz to, zakon kaže da udomitelj kojem je to zanimanje mora imati troje djece na udomiteljstvu. Što će se događati ako mu jedno dijete ode, na primjer, na posvojenje, koje je svima nama cilj? Hoće li izgubiti status - pita se. Sadašnja naknada udomitelju, ističe, iznosi 400 kuna po djetetu te 1800 kuna opskrbnine za dijete predškolske dobi. Ne plaćaju mu se doprinosi niti imaju pravo na mirovinu. Novi zakonski prijedlog u ocjeni stanja navodi da bi se naknada za rad tradicionalnog udomitelja povećala, ali ne i koliko: u samom zakonskom tekstu stoji da će o visini odlučiti ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:29