KRIVO TUMAČENJE ZAKONA

UDOVICE BRANITELJA MORAJU VRATITI 500.000 KUNA Zbog greške Ministarstva dobile novac na koji nisu imale pravo

59 žena koje su se preudale i bile zaposlene čak su dale i otkaze da bi dobile mirovine
 Soldo/CROPIX

Zbog greške resornog Ministarstva branitelja udovice hrvatskih branitelja moraju vratiti više od pola milijuna kuna! Prema neslužbenim podacima koje smo dobili iz Ministarstva, čak 59 udovica kraće je vrijeme primalo mirovinu poginulog supruga koju nisu smjele dobivati jer su u međuvremenu sklopile novu bračnu zajednicu.

- Šteta za proračun koja je nastala iznosi 533.000 kuna. Sada taj novac koji su primile, a nisu na njega imale pravo moraju vratiti. Omogućeno im je da dug vrate na rate - kaže naš sugovornik iz Ministarstva branitelja.

Nema prenošenja

A upravo je zbog njihove pogreške i nastala cijela ova zbrka. Sve je počelo donošenjem novog Zakona o pravima branitelja krajem prošle godine kojim je ministar Predrag Fred Matić , među ostalim, išao na ruku udovicama, odnosno osigurao im da ne ostaju bez obiteljske mirovine iza poginulog supruga ako se udaju. Time je želio, kako je tada objašnjavao, omogućiti da udovice koje imaju novu vezu to više ne moraju skrivati niti strepiti da će ih netko prijaviti.

Prema tada važećem zakonu, naime, udovice su gubile pravo na braniteljsku mirovnu kada sklope bračnu ili izvanbračnu zajednicu. Stoga se mnoge od njih kako bi zadržale takva primanja, koja s obiteljskom invalidninom, na koju uz mirovinu imaju pravo, dosežu 7500 kuna, nisu udavale za nove partnere niti su priznavale da žive u izvanbračnoj zajednici.

Ministar je stoga odlučio promijeniti taj dio zakona.

A namjera mu je bila da se nova pravila iz zakona odnose samo na one udovice koje se udaju nakon stupanja na snagu novog zakona jer za sve nema novca. One, dakle, koje se udaju nakon prosinca 2012. neće izgubiti pravo na mirovinu prvog supruga, ali se nakon njihove smrti ona ne može ni na koga prenositi.

No, zbog pogrešnog naputka oko provođenja zakona koje su dali nadležni u Ministarstvu branitelja, ispalo je da pravo na braniteljsku mirovinu koju su izgubile udajom udovice mogu ponovno dobiti sada kad je donesen novi zakon. Neke od njih to su jedva dočekale, pa su one koje su imale posao čak i dale otkaze jer mirovina je veća od plaće.

Pozivi iz HZMO-a

- Imamo informacije da su iz nekih podružnica HZMO-a njihovi službenici samoinicijativno zvali te žene i govorili im da mogu opet dobiti mirovinu - tvrdi naš sugovornik iz Ministarstva.

U početku se činilo da će takvih slučajeva biti samo nekoliko. No, podaci do kojih smo došli pokazali su da ih je 59.

Djeca puno veći problem od udovica

I Neda Balog, predsjednica Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja, priznaje da su njezinu udrugu zvale mnoge udovice kako bi se informirale imaju li pravo na mirovinu iako su se udale prije nego je novi zakon stupio na snagu. Ne slaže s novim zakonskim rješenjem.

- Pa kako mogu bilo što primati, a imaju drugog muža - ljuti se Balog i objašnjava da su djeca poginulih trenutno puno veći problem od tih udovica.

- I neka od njih zbog greške službenika sada moraju vraćati mirovine jer im, primjerice, nije rečeno da nemaju pravo na mirovinu ako su izvanredni studenti. Neka od te djece nemaju niti jednog roditelja - naglašava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:18