PRETUČEN ZBOG NAGLASKA

'UDRI DALMOŠE' Ispovijest studenta koji se našao na meti huligana uoči neodigranog derbija

Odjednom, iz mraka, iz jedne mračne veže, izletjelo je njih šest, sedam, osam, s kapuljačama...
Ilustracija
 Damjan Tadić / CROPIX / CROPIX

Događa se to – kaže Krešo (pravi podaci poznati redakciji portala Zadarski.hr ), dvadesetogodišnji student iz jednog mjesta iz zadarske okolice – svaki put kad se igra neka važnija utakmica, ali u prvom redu kad igraju Hajduk i Dinamo.

Krešo studira u Zagrebu i živi u jednom zagrebačkom studentskom zagrebačkom domu poput mnogih studenata i studentica. Ono što ga razlikuje od drugih kolega i kolegica, njegov je dobro čujni dalmatinski naglasak iz zadarskog zaleđa, a to „što se stalno događa“ – napadi su zagrebačkih huligana na njega i njegove prijatelje iz Dalmacije.

DIVLJAŠTVO UOČI OTKAZANOG DERBIJA: BBB-i provalili u dom na Savi i napali studente iz Dalmacije

Njih trojica došli su mu u posjet u studentski dom iz rodnoga sela baš nedavno, uoči nikada održane utakmice Dinama i Hajduka. Napad se nije dogodio u Studentskom domu na Savi o kojemu smo svi čitali iz šturih policijskih biltena po medijima i uopće nisu išli na tu utakmicu. Termin se jednostavno poklopio, a njih su huligani napali u večernjim satima, dok su prolazili jednom od zagrebačkih ulica. Pričali su o događajima u rodnom mjestu, pala je koja šala, smijali su se, nisu se odavno vidjeli. Čak tema nije niti bila nogomet ili navijači, već... a što bi mogli pričati dvadesetogodišnjaci - o djevojkama, kladionicama, ispitima, ponekom poslu, planovima za tulume, gdje će tko za Novu godinu...

Odjednom, iz mraka, iz jedne mračne veže, izletjelo je njih šest, sedam, osam, tko zna koliko ih je točno bilo, s kapuljačama, agresivni i zli.

„Udri Dalmoše“, čulo su u mraku između udaraca motiv napada - taj nesretni dalmatinski naglasak, i dok se nisu snašli, pozabijali su se u njih, neke oborili i dohvatili nogama, neke promašili... kako tko je prošao. Dok su se Krešo i prijatelji snašli, pridigli, junačine su se već dali u bijeg i nestali u tren oka, dobro utabanim stazama zagrebačkog asfalta.

- Pričao sam s njima dvojicom i oni ne bi željeli ništa govoriti za novine. A kad oni neće, neću niti ja. Shvatite me, ja ipak tu u Zagrebu i dalje živim – govori nam preko mobitela Krešo.

Obećano im je da im se neće spominjati imena, niti mjesto iz kojega potječu, već da je cilj javno progovoriti o tome i upozoriti javnost da se to događa i da se dalmatinski studenti bez razloga napadaju u Zagrebu za vrijeme studiranja.

- Znat će oni tko smo pa će biti još gore. Nije to prvi put. Nema vam studenta iz Dalmacije koji to ovdje nisu prošli. Ne događa se to inače, ali kad je utakmica, dan prije ili poslije, to se uvijek isto ponavlja. Ma nama vam je to ovdje normalno. Mislim, nije normalno, ali već se toliko puta dogodilo da je postalo uobičajeno. Kad prođe utakmica, opet sve bude super. To je jednostavno tako – kaže Krešo uz isprike što ne želi o tome govoriti, piše Zadarski.hr .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:00