IZBRISANI IZ REGISTRA

Udruga bojovnika HOS-a: ‘Malenica nas je zabranio jer iz Statuta ne želimo izbaciti ZDS‘ Ministarstvo: ‘Razlog je drugi‘

Ministarstvo im je odbilo produljiti registraciju, što praktički znači da je Udruga izbrisana iz registra

Split, 200921.
Hotel Cornaro.
Konferencija svecanog predstavljanja Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveske 2014. - 2021. u Republici Hrvatskoj.
Na fotografiji: Ivan Malenica, ministar pravosudja.

 Josko Supic/Cropix

Udruga bojovnika HOS-a (UBHOS) objavila je danas kasno popodne bijesno priopćenje u kojem tvrdi da im je Ministarstvo pravosuđa i uprave odbilo produljiti registraciju jer iz svoga Statuta ne žele izbaciti poklič "Za dom spremni"! Odluku o tome je tvrde, potpisao ministar Ivan Malenica, a o njoj su početkom ovog tjedna obaviješteni "neslužbenim i nezakonitim putem".

Ako je točno da im je Ministarstvo odbilo produljiti registraciju, to praktički znači da je Udruga bojovnika HOS-a izbrisana iz registra udruga zbog pokliča "Za dom spremni"! na kojem uporno ustraju.

Podsjetimo, nadležno je Ministarstvo upisalo UBHOS u registar udruga u travnju 2001. godine u vrijeme koalicijske vlade Ivice Račana. Udruga je tada priznata, iako je njezin Statut sadržavao pozdrav "Za dom spremni"! i prva je udruga koja je registrirana s tim pozdravom u svom temeljnom aktu. U bijesnom priopćenju odaslanom medijima ta Udruga također podsjeća je ona "prva i jedina legalizirala legitimnu upotrebu pozdrava 'Za dom spremni' u svojem Statutu". Tu praksu kasnije su preuzele i neke udruge HOS-a koje su, kako tvrde, nastale pod pokroviteljstvom HDZ-a.

UBHOS ističe da je njihova legalizacija iz 2001. "trajno stečeno i ozakonjeno pravo", te da se "nikakvim naknadnim izgovorima pojedinih segmenata državne vlasti to legalno ne može izmijeniti, jer bi predstavljalo akt protivan Ustavu, koji zabranjuje retroaktivnu primjenu propisa i zakona te oduzimanje stečenih prava". Međutim, ne preciziraju o kojem je propisu riječ na čiju retroaktivnu primjenu u ovo slučaju ciljaju.

IZ Ministarstva pravosuđa i uprave večeras su potvrdili kako je točno da registracija Udruzi bojovnika HOS-a nije produljena, ali ako je suditi po priopćenju toga Ministarstva, ta HOS-ova udruga je izbrisana iz registra iz sasvim drugih razloga, a ne zbog pozdrava "Za dom spremni!".

U priopćenju Maleničinog Ministarstva se navodi da je zagrebački Gradski ured za opću upravu odbio zahtjev Udruge Bojovnika HOS-a za upis promjena u Registar udruga još 2019. zato što je utvrđeno da nije ostvarila zakonske uvjete za upis u Registar. Udruga bojovnika HOS-a se na tu odbijenicu žalila drugostupanjskom tijelu - Ministarstvu pravosuđa i uprave. Ministarstvo je, stoji dalje u priopćenju, u srpnju ove godine utvrdilo da je žalba Udruge bojovnika HOS-a neosnovana jer zagrebačkom Gradskom uredu za opću upravu kao prvostupanjskom upravnom tijelu nije dostavila zatražene dokaze koji su nekoj udruzi potrebni za registraciju, kao što su zapisnici s godišnjih skupština. Ministarstvo u priopćenju dalje ističe da je prema podacima koji su javno dostupni, Udruga bojovnika HOS-a jedinu skupštinu održala 2000. godine kad je izabrana ovlaštena osoba za zastupanje Udruge, a mandat toj osobi istekao je još 2002. Zbog toga je Ministarstvo kao drugostupanjsko tijelo odlučilo da žalba HOS-ove udruge nije osnovana, čime se ta udruga briše iz Registra udruga.

Iz priopćenja Ministarstva pravosuđa i uprave, dakle, proizlazi da je Udruga koja se hvali da je "prvoborac" u legalizaciji pozdrava "Za dom spremni" u 20 godina javnog djelovanja održala jednu jedinu skupštinu i to davne 2000, te da od 2002. nema osobu koja je zastupa. Kako su udruge prema zakonu dužne održavati redovite godišnje skupštine, iz priopćenja proizlazi da je ta Udruga još prije skoro dva desetljeća izgubila zakonske pretpostavke za službeno postojanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:06