PROZVALI MALENICU

Udruga hrvatskih sudaca: ‘Ministar prekoračuje svoje ovlasti, prijeti sucima, zastrašuje ih‘

‘Nema pravo od predsjednika sudova tražiti podatke o postupanju sudaca u konkretnim predmetima, zakonske odredbe to mu ne dopuštaju‘

Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca

 Tom Dubravec/CROPIX

Udruga Hrvatskih sudaca (UHS) u utorak, drugog dana sudačkog bijelog štrajka, vrlo je oštro reagirala na dopis ministra pravosuđa Ivana Malenice, koji je u ponedjeljak od predsjednika sudova zatražio da ga obavijeste je li u nižim sudovima osiguran redovan rad i o broju sudaca koji sudjeluju u mjerama upozorenja.

Taj Maleničin dopis sudačka udruga okarakterizirala je kao izravan pritisak izvršne vlasti na sudsku te kao prijetnju i zastrašivanje sudaca koje je nedopušteno u demokratskom društvu.

UHS u priopćenju objavljenom u utorak podsjeća da je sudbena vlast, prema Ustavu, neovisna. Maleničino pozivanje predsjednika viših sudova da provedu kontrolu nad nižim sudovima u ovom razdoblju kad suci provode mjere upozorenja, ističe UHS, "predstavlja konkretnu i nedvosmislenu prijetnju te zastrašivanje, nedopušteno u demokratskom društvu".

Sudačka udruga ističe da se ministar u svojem dopisu pozvao na odredbe Zakona o sudovima koji se odnosi na poslove sudske uprave te da je te zakonske odredbe pogrešno i ekstenzivno protumačio. Ministar, tvrde u UHS-u, nema pravo od predsjednika sudova tražiti podatke o postupanju sudaca u konkretnim predmetima jer mu zakonske odredbe na koje se u dopisu pozvao to nikako ne dopuštaju.

Zato se, tvrde u UHS-u, ovdje radi o ministrovu prekoračenju ovlasti koje predstavlja pritisak na suce. Zakonom je zabranjen, ističu, svaki oblik utjecaja na donošenje sudske odluke i svaki oblik pritiska prema sucima. U reagiranju se osvrću i na anketu koju je naručilo Ministarstvo, a u kojoj se ispituju stavovi javnosti o zahtjevima sudaca. Žalosno je, ističu, da Ministarstvo tako troši novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:35