TISKANA U RIJECI

Udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva je objavila slikovnicu za učenje ćirilice

Butorac je istaknuo da se ćirilica ne bi smjela promatrati u negativnom smislu, jer ona nije kriva za počinjene ratne zločine
Borivoj Dovniković - Bordo, autor teksta i ilustracija za slikovnicu
 Tea Cimaš/Cropix

Udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva objavila je slikovnicu na srpskom i hrvatskom jeziku te latinici i ćirilici, namijenjenu učenju ćirilice za dječji uzrast.

Kako je rekao predsjednik Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva Nikola Ivaniš, ovo je objektivno mali projekt, ali je moralno i simbolički velik. Autor teksta i ilustracija u slikovnici je ugledni crtač stripova i crtanih filmova te karikatura Borivoj Dovniković Bordo. Slikovnica je u obliku stripa s naslovom "Čipko i djed Filip".

Ivaniš je istaknuo da je ovo jedina udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva u Hrvatskoj. U sedam godina postojanja doprinijela je jačanju odnosa između dvaju naroda kroz sportske, kulturne i karnevalske sadržaje, rekao je. Naglasio je da je ovakva slikovnica mogla nastati u Rijeci kao kozmopolitskom gradu i luci različitosti.

Direktor Naklade Kvarner, koja je sudjelovala u izdavanju slikovnice, Franjo Butorac, naveo je da je Dovniković doajen crtanog filma, stripa i karikature. Jedan je od osnivača zagrebačke škole crtanog filma, dobitnik više nagrada za životno djelo te izuzetno važan čovjek u svjetskim relacijama, ustvrdio je Butorac.

Istaknuo je da se ćirilica ne bi smjela promatrati u negativnom smislu, jer, kako je rekao, ona nije kriva za počinjene ratne zločine. Ona je bila i hrvatsko pismo stoljećima, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 04:52