REAKCIJA

Udruga liječnika u ugovornom odnosu podržala prijedloge epidemiologa za rasterećenje zdravstva

Izrazili su i zabrinutost zbog toga što se krivnja za opterećenost sustava svaljuje na liječnike u ugovornom odnosu
Dom zdravlja Dugo selo
 Goran Mehkek/Cropix

Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), podržala je u ponedjeljak prijedloge epidemiologa upućene ministru zdravstva Viliju Berošu s ciljem rasterećenja zdravstvenog sustava.

Ujedno izražavaju zabrinutost načinom komunikacije kojim se krivnja svaljuje na privatne poslodavce tj. liječnike u ugovornom odnosu.

"Optuživanjem i prozivanjem kolega nećemo postići potreban učinak u borbi s ovom krizom, već samo i isključivo zajedništvom. Izjavama poput onih koje smo danas mogli pročitati u pojedinim medijima, a kojima se optužuju liječnici poslodavci u ugovornom odnosu za nemar i nedostatak angažmana, nanosi se šteta ne samo liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nego i cijelom sustavu privatnog zdravstva", ističe se u priopćenju udruge.

To pokazuje, dodaju, veliki stupanj nepoznavanja rada liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji sudjeluju u sprečavanju bolesti i zbrinjavanju većine zdravstvenih potreba cjelokupnog stanovništva Hrvatske.

Iz Udruge poručuju kako nedostatak kadrova dovodi do preopterećenja cijelog sustava. "Liječnici opće obiteljske medicine od samog početka izbijanja krize na dispoziciji su svim pacijentima, kao i kolegama epidemiolozima, a njihovo radno vrijeme ne prestaje kada napuste svoje ordinacije".

Navodi se kako je na prošlotjednom sastanku s ministrom Berošem zatraženo da se u konzultativni tim ministra uključi i predstavnik liječnika opće obiteljske medicine kao i da su pružatelji usluga u zdravstvu okupljeni u HUP-u, kao odgovorni dionici društva, ponudili na raspolaganje sve svoje stručne i prostorne kapacitete zdravstvenom sustavu u svrhu rasterećenja i oslobađanja prostora u javnom zdravstvu za najkritičnije pacijente.

"Sinergija privatnog i javnog zdravstva, osobito u vrijeme krize s kojom smo bili suočeni pokazala se kao najbolji model i trebala bi biti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, sve njene građane i sve koji u tom sustavu djeluju pružajući usluge bez obzira radi li se o javnom ili privatnom sektoru", navodi Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu.

Hrvatsko društvo epidemiologa u pismu ministru Berošu iznijelo je niz prijedloga kojima je cilj rasterećenje epidemiologa koji su pod velikim opterećenjem uslijed koronakrize.

Oni tako traže uključiti liječnike obiteljske medicine u izdavanje nalaza svojim osiguranicima nakon provedenog testiranja na koronavirus, oslobođenje epidemiologa od davanja kliničkih savjeta pacijentima sa zdravstvenim tegobama e angažman liječnika pod nadzorom za rad u COVID ambulantama.

Društvo, među ostalim, traži hitno raspisivanje specijalizacije iz epidemiologije koje će financirati Ministarstvo zdravstva, pojačanje epidmeioloških timova s po jednim magistrom sanitarnog inženjerstva te omogućiti korištenje zajedničkog software-a za praćenje oboljelih, zaraženih te njihovih kontakata, kao i uvođenje obavještavanja putem SMS poruke.

Smatraju i da treba nabaviti aparate za testiranje svim zavodima za javno zdravstvo te razmisliti o promjeni strategije stavljanja u samoizolaciju svih kontakata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:38