DEMOGRAFSKA MJERA

Udruga Obitelji 3plus predlaže produljenje mjere Roditelj odgojitelj u Zagrebu

Iz udruge Obitelji 3plus predlažu da obustava stupi na snagu tek nagodinu, od 31. svibnja 2022.
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadić/Cropix

Udruga Obitelji 3plus koja okuplja obitelji s troje i više djece, predložila je u utorak da se prijave na mjeru Roditelj odgojitelj produlje do 31. svibnja 2022., a predlažu i da Grad Zagreb ne odustane od te demografske mjere do njenog uvođenja na nacionalnoj razini.

Iz udruge Obitelji 3plus predlažu da obustava stupi na snagu tek nagodinu, od 31. svibnja 2022., jer smatraju neophodnim da se onim obiteljima koje svoje treće dijete očekuju do tada, “zadrže uvjeti za ostvarenje i korištenje prava sukladno trenutno važećoj Odluci”.

Taj zahtjev udruga je poslala u tijeku javne rasprave koju je Grad Zagreb otvorio o prijedlogu odluke da se nove prijave za mjeru Roditelj odgojitelj privremeno obustave od 5. rujna 2021. godine.

“Roditelji koji skrbe o troje ili više djece izloženi su većim odgojnim, financijskim, logističkim, vremenskim i organizacijskim izazovima, te već ranije obećana mjera itekako može i treba olakšati njihovu svakodnevicu”, ističu iz udruge.

Smatraju i da je mjera prema kojoj su roditelji odgojitelji primali novčanu pomoć grada, do sada značajno utjecala na važne odluke više tisuća građana Zagreba.

Grad Zagreb predložio je obustavu te mjere dok se ne evaluiraju njezini demografski i drugi učinci, no udruga Obitelji 3 plus ističe da je, osim produljenja obustave, potrebno i redefinirati uvjete te mjere na zadovoljstvo svih uključenih dionika.

Među ostalim, udruga smatra da je korištenje novčane pomoći potrebno omogućiti i roditeljima koji rade na pola radnog vremena. Predlažu i da se skrati vrijeme korištenja mjere Roditelj odgojitelj do kraja prvog razreda osnovne škole djeteta, kao i da se ukine uvjet nezaposlenosti najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za pokretanje mjere.

“Time se demografska mjera pretvorila u socijalnu mjeru i pogodna je samo za trenutno nezaposlene roditelje, što u nepovoljni položaj stavlja zaposlene roditelje koji se žele na određeno razdoblje u većoj mjeri posvetiti obitelji”, ističu iz udruge.

Mjeru Roditelj odgojitelj zadržati dok se ne donese Zakon o pravima i statusu roditelje odgojitelja

Smatraju i da mjera Roditelj odgojitelj treba ostati na snazi dok se ne donese Zakon o pravima i statusu roditelje odgojitelja, što je, podsjećaju, bilo jedno od predizbornih obećanja sadašnje Vlade.

“Podsjećamo i na izjave vodećih hrvatskih demografskih stručnjaka koji često izdvajaju upravo mjeru roditelja odgojitelja kao dobru mjeru pronatalitetne politike. Štoviše, i oni se, kao i udruga Obitelji 3plus, zalažu za uvođenje ovakve vrste mjere na razini cijele države”, zaključuje se u priopćenju udruge Obitelji 3plus koja okuplja obitelji s troje i više djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:55