MIMOHOD U SISKU

Udruga osoba s cerebralnom paralizom: 'Problem su rehabilitacija i zapošljavanje'

 Josko Supic / CROPIX

Članovi Udruge osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize te osoba s ostalim tjelesnim invaliditetima grada Siska, mimohodom gradskim ulicama obilježili su u ponedjeljak Svjetski dan cerebralne paralize i upozorili na teškoće s kojima se susreću.

Kratko su se zadržali ispred Gradske vijećnice i sjedišta Sisačko-moslavačke županije, a priključio im se i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak.

- Sisačko-moslavačka županija ostvaruje dobru suradnju s Udrugom invalida. Tako županija sudjeluje u projektu prijevoza osoba s invaliditetom, a financijski podupire i njihove manifestacije na kojima se druže - rekao je dožupan Celjak.

Predsjednik Udruge Dren Dobranić, koji i sam ima cerebralnu paralizu, napominje kako u Hrvatskoj od ove neizlječive bolesti boluje oko pet tisuća osoba.

- Zapravo, cerebralna paraliza nije bolest, nego stanje. Nažalost, liječnici rijetko omogućuju osobama s cerebralnom paralizom rehabilizaciju, koja bi im olakšala stanje. Jer ako rehabilitacija izostane godinu dana, stanje takve osobe osjetno se pogoršava.

Zato apeliram na osobe koje rade u komisijama i liječničkim povjerenstvima da poštuju zakonske odredbe kojima imamo pravo na 21 dan rehabilizacije u godini. Sličan je problem i sa zapošljavanjem osoba s cerebralnom paralizom, jer postoji dosta poslova koje takve osobe mogu obavljati. Zahvaljujem Županiji na potpori, a podsjećam da je župan Ivo Žinić na prošlim lokalnim izborima na svoju listu stavio i jednog invalida, mene osobno, što je potvrdilo da ipak nismo osobe drugog reda - izjavio je Dobranić.

Također je izrazio žaljenje što se invalidima nije priključio nitko iz gradske vlasti, koja je ujedno smanjila dotacije njihovoj udruzi za 30.000 kuna.

Nakon obilaska grada u zelenim majicama s oznakom Svjetskog dana cerebralne paralize i zelenim balonima, sudionici manifestacija vratili su se u prostorije svoje udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:31