NOVA INICIJATIVA

Udruga prerađivačke industrije na korak od stvaranja konkurencije HUP-u?

Osnivači Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji tvrde da su ih na udruživanje potaknuli izazovi u poslovanju


Udrugu UPIDuT osnovalo je 15 tvrtki koje ostvaruju 6,5 milijardi kuna prihoda

 Drazen Pajtlar_dugi Dpajtlar@gmail./

Udrugu prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji, skraćeno UPIDuT, osnovalo je petnaest malih, srednjih i velikih kompanija prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji koje ostvaruju 6,5 milijardi kuna prihoda i zapošljavaju više od 5500 djelatnika.

Osnivači Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji su Agrolaguna, Grafičar Ludbreg, Hrvatska industrija šećera, Include, Jamnica plus, Kandit, Končar Elektroindustrija, Messer Croatia Plin, Pastor Grupa, PIK Vrbovec plus, PIP, Saponia, TBG Beton, Tehnomont i Zvijezda plus. Udruga će, koliko se doznaje, djelovati samostalno i u odnosu na Hrvatsku gospodarsku komoru, Hrvatsku udrugu poslodavaca i udrugu Glas poduzetnika.

Ne žele spekulirati

Nitko nije htio potvrditi, ali se u poslovnim krugovima špekulira kako je ovo proces kojim se nakon raskola u HUP-u i osnivanja Udruge trgovine, pa sada i UPIDuT-a, zapravo okupljaju bivše nezadovoljne tvrtke članice središnje poslodavačke udruge u Hrvatskoj s ciljem da oforme konkurentsko udruženje.

Prema tom scenariju, kad završi proces osnivanja različitih sektorskih udruga, one bi se trebale udružiti u neku formu konfederacije.

Tome u prilog svjedoči i činjenica da cijeli niz članica UPIDuT-a čine upravo one tvrtke koje su nakon prošlogodišnjeg raskola napustile HUP.

Ipak, osnivači UPIDuT-a o takvim spekulacijama ne žele govoriti, tvrde da su ih na udruživanje primorali izazovi koji prerađivače čekaju na jesen.

Izazovna jesen

Očito je da su se samostalno odlučili na rješavanje svojih problema. To možda i ide u prilog špekulacijama o daljnjem udruživanju, ali nam to, ipak, nitko nije potvrdio. Ne treba posebno napominjati da bi te probleme trebala rješavati postojeća gospodarska udruženja.

Na sjednici osnivačke skupštine Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji za predsjednicu udruge jednoglasno je izabrana Dajana Mrčela, predsjednica uprave Saponije.

Dajana Mrčela, predsjednica UPUDuT-a, prilikom imenovanja je izjavila će djelovati samostalno jer se radi o prerađivačkoj industriji te da će rad udruge obilježiti uključivost i suradnja s ostalim dionicima u hrvatskom gospodarstvu, pogotovo s onima kojima su važni napredak hrvatskog gospodarstva i tehnološki napredak Hrvatske. Dodala je kako gospodarstvo čeka izazovna jesen. "Bez proizvodnje hrvatsko gospodarstvo ne može napredovati, a ne može niti opstati.

Javnost je upoznata s rezultatima IT sektora, čijim se uspjesima i mi veselimo jer i nama donose napredak, ali nijedna aplikacija ne može zamijeniti konkretan proizvod. Udružujemo se kako bismo podijelili iskustva, kako bismo zajednički utjecali na zakonodavni okvir, kako bismo predlagali rješenja koja će nam olakšati poslovanje.

Moramo riješiti naše probleme koji će zbog poznatih okolnosti biti još izazovniji na jesen", izjavila je Dajana Mrčela, istaknuvši da je prerađivačka industrija ključna za ukupnu konkurentnost gospodarstva i zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:20