FINANCIRA EU

UDRUGA RODA OMOGUĆILA DJECI KAŽNJENICA DA IH POSJEĆUJU Marko: Sada mogu svaki vikend voditi djecu da vide mamu u zatvoru

‘Iako djeca s njom provedu samo jedan sat, sretna su jer znaju da će je vidjeti svaki tjedan i ispričati joj što su radili’, kaže tata Marko
 Colourbox

Marko je već četiri puta u zadnjih mjesec dana s troje djece sjeo u automobil i otputovao u Požegu. U kaznionicu, gdje njegova supruga izdržava zatvorsku kaznu. Marko živi skromno, pa sebi i djeci ne bi mogao priuštiti put više od jednom u mjesec i pol. Četvero ih je i prijevoz košta oko 300 kuna.

No, sad već mjesec dana njegova djeca svoju majku viđaju redovito, jer novac za put dobiju iz sredstava Europske unije koja su članice udruge Roda osigurale prijavom projekta “Mame”. Njihov projekt obuhvaća puno toga, ali cilj je jedan: olakšati život mamama zatvorenicama i pomoći im da nakon izlaska iz zatvora pronađu posao i uklope se u društvo. Taj je projekt posebno važan u lipnju, kada se obilježava mjesec djece čiji su roditelji u zatvoru.

Okolina otežava

- U prvo vrijeme u Požegu smo išli rijetko - jednom u mjesec i pol. Djeci je nedostajala majka i vidio sam da ih jako muči cijela situacija. Znaju da je u zatvoru i to im je teško, a kako je nisu ni viđali, sve je bilo još teže. Sad odlazimo svaki vikend. Vide je kratko, samo sat vremena, ali znaju da će je vidjeti, da će joj ispričati što su radili prošloga tjedna. Vidim koliko i njoj to znači, tako da smo sada svi zaista sretni, koliko možemo biti u ovim okolnostima. Naravno, svi ćemo biti najsretniji kada za deset mjeseci izađe iz zatvora i vrati se u naš dom - kaže Marko.

Stručnjaci kažu da su djeca čiji su roditelji u zatvoru sasvim obična djeca koja su se našla u neobičnim životnim okolnostima. Ona ne mogu pobjeći od pogrešaka koje su učinili njihovi roditelji i često kroz izolaciju od društva i sram izdržavaju kaznu zajedno sa svojim roditeljima. Djeca koja odrastaju odvojena od roditelja koji je u zatvoru žive s brojnim teškoćama tijekom odrastanja, a one se nastavljaju čak i kad se roditelji vrate kući. Mališani odrastaju u nesigurnosti, prekinutoj povezanosti s roditeljem, često su izloženi nasilju, osjećaju krivnju, strah i sram, a uz to su i socijalno isključeni.

- Okolina je ta koja pogoršava situaciju. Meni je teško jer mi je supruga u kaznionici, djeci je teško, nedostaje nam. Ali najteže je izaći na ulicu i susresti osuđujuće poglede ljudi. Često se pitam kako će biti kada izađe na slobodu. Sigurno je da će je neki ljudi poprijeko gledati, da joj neće biti lako pronaći posao... Ne želim ni razmišljati o tome - kaže Marko.

O majkama zatvorenicama u našoj se zemlji nije govorilo sve dok Rode nisu pokrenule akciju: financijski pomažu djecu koja putuju u posjete roditeljima, žele urediti prostorije za susrete u zatvorima, majkama su poslale diktafone na koje one čitaju bajke i šalju ih djeci... Projekt na kojem trenutno rade je zbirka priča koja će izaći u prvom tjednu srpnja. Sve njih ispričale su bivše zatvorenice koje su u vrijeme odsluženja zatvorske kazne imale malodobnu djecu. Sve one odsluživale su dugotrajnu zatvorsku kaznu. Neke su djecu imale uza se, barem prve tri godine, koliko zakon dozvoljava. Nekima su djeca bila s ostatkom obitelji, često i ne znajući gdje im je majka. Uspješno su im to skrivale. Barem neko vrijeme.

Odvojenost od roditelja

- Sve to utječe na raspad obitelji, ali smo u zbirci htjele iznijeti realne priče, koje ipak donose nadu ženama koje su sad u zatvoru. Željeli smo da vide kako su i druge žene bile u istim ili sličnim situacijama, a na kraju su ipak uspjele preživjeti. Trenutno se priče lektoriraju, radimo na ilustracijama i uskoro će ta knjiga, jedinstvena kod nas, konačno ugledati svjetlo dana - kaže Ivana Zanze, predsjednica udruge Roda. U sklopu te akcije organizirale su natječaj za dječje crteže. Slikali su ih mališani diljem zemlje, a tema je odvojenost od roditelja. Te će se slike naći u zbirci priča koja uskoro izlazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:27