ŠTEFICA KARAČIĆ

Udruga socijalnih radnika: ‘Ako je ravnatelj odgovoran hijerarhijski, gdje je tu odgovornost ministra?‘

Za Dnevnik Nove TV rekla je kako je ministar napravio isti potez kao i prethodni
Josip Aladrović
 
 Damir Krajac/Cropix

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić u ponedjeljak je upitala gdje je odgovornost ministra socijalne politike Josipa Aladrovića u slučaju preminule dvoipolgodišnje djevojčice u Novoj Gradiški.

Smijenjen je ravnatelj i nakon toga, za tjedan dana, zaboravlja se da Centar za socijalnu skrb treba druge oblike pomoći i podrške za rad u složenom i teškom području djelovanja kao što je zaštita djece, izjavila je Karačić u Dnevniku Nove TV te upitala zašto ne bi bio smijenjen i ministar, ako je odgovornost hijerarhijska.

Za Dnevnik Nove TV rekla je kako je ministar napravio isti potez kao i prethodni pa, kako je rekla, "smjenom ravnatelja smatra da je riješio sve svoje probleme u sustavu socijalne skrbi".

Na pitanje što se promijenilo u sustavu socijalne skrbi nakon nekoliko teških slučajeva - oca koji je na Pagu s balkona bacio četvero djece i korisnika koji je u Đakovu ubio dvoje njezinih kolega, Karačić je odgovorila da se "sustavno nije promijenilo ništa".

"Nije se promijenilo ništa, čuje se glas različitih aktivistica koje imaju lakši i jednostavniji pristup nositeljima politika nego što to imaju stručnjaci. Mi smo uvijek pod sumnjom, mi smo uvijek oni koji snose odgovornost. Ako je ravnatelj odgovoran hijerarhijski, onda se ja pitam - a gdje je tu odgovornost ministra", upitala je Karačić.

Ministru Aladroviću predložila je da, prije nego što sutra na razgovor primi Jelenu Veljaču i njezine kolegice iz inicijative #spasime, pogleda što je objavila na svom profilu vezano uz sustav socijalne skrbi i neka pritom ima na umu da je i on dio tog sustava.

Na pitanje je li inspekcija utvrdila neke nepravilnosti u radu Centra u Novoj Gradiški, odgovorila je da je zajedno s kolegicom bila u stručnom nadzoru u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški u petak i da taj nadzor još nisu dovršili.

"Naš prvi uvid u slučaj, u predmete i u spise koje smo dobili ne ukazuje na to da su napravljeni grubi propusti u radu Centra. Međutim, ne mogu tvrditi da ih nije bilo dok se ne provede kompletan postupak", istaknula je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:39