OPASAN ČIN

Udruga Transplant: ‘Napravljena je nemjerljiva šteta transplantacijskom programu‘

Potpuno je nevjerojatno da bi ugledni liječnici ovako postupili. Pitanje je zašto bi - ili za koga - to učinili

Tanja Watz

 Srdjan Vrancic/Cropix

Ako se dokaže da su te transplantacije doista obavljene na način da je došlo do teških etičkih propusta ili je netko ostvario financijsku korist, očekujem da svi uključeni budu najstrože kažnjeni. Tako nešto bio bi težak udarac transplantacijskom programu u Hrvatskoj i šteta bi bila nemjerljiva, osobito za sve one koji čekaju na transplantaciju. Cijeli je program ugrožen.

Prva je to reakcija Tanje Watz, članice Upravnog odbora Hrvatske udruge Transplant, na vijest da su u KBC-u Rebro obavljene dvije transplantacije bubrezima koji su transplantirani dobrostojećim hrvatskim državljanima sa živih, nesrodničkih donora niskog socioekonomskog statusa, državljanina Srbije i Kosova.

- Šokirana sam i još uvijek ne mogu vjerovati da se to u Hrvatskoj moglo dogoditi. Nisam imala nikakvih saznanja o tome i da ste me pitali prije nekoliko dana, odgovorila bih da je to potpuno nemoguće - kaže Watz.

Razloga za to je, objašnjava, više. Hrvatska je, tumači, svjetski predvodnik u transplantaciji bubrega i posljednjih 12 godina kontinuirano drži jedno od prva tri mjesta u svijetu.

- Vrijeme čekanja na bubreg u Hrvatskoj je dva mjeseca do najdulje dvije godine, pacijenti nam stalno govore da su zahvalni što žive u Hrvatskoj jer će odmah dobiti bubreg. Stoga mi je potpuno neshvatljivo da bi se netko upustio u tako prljav, nemoralan i, na kraju krajeva, opasan čin kupovine bubrega na crnom tržištu kako bi dobio bubreg prije nego odmah - tumači Watz.

Još joj je nevjerojatnije da bi se iskusni i ugledni liječnici KBC-a Rebro upustili u takvo što. Zbog čega bi, pita se, toliko riskirali. I za koga?

- Ako je netko zbog svojeg sitnog vlastitog interesa učinio takvo što, očekujem da bude raskrinkan i najoštrije kažnjen jer je ugrozio cijeli transplantacijski program i sve osobe kojima je potrebna transplantacija.

U taj je program jako puno ljudi uložilo jako puno truda kako bi ga učinili čvrstim i vjerodostojnim i zato sam toliko zgrožena činjenicom da ga okalja jedan ovakav događaj - ističe Watz.

Podsjeća da je transplantacijski program u Njemačkoj prije nekoliko godina bio suočen sa sličnim skandalom i još se uvijek ne može oporaviti i vratiti nekadašnji ugled.

- U hrvatskom programu sam od 2003. godine i nikada prije nisam čula da bi se ovako nešto obavilo - da osoba koja treba transplantaciju dovede sa sobom nesrodničkog donora i da liječnici obave transplantaciju. Takve su transplantacije iznimno rijetke i zakonski vrlo precizno regulirane, a očito ih treba regulirati još preciznije - kaže Watz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:40