PRAZNIK RADA

Udruga ‘U ime obitelji‘ pozvala Vladu da osigura slobodnu nedjelju trgovcima

I na današnji praznik deseci tisuća zaposlenih u trgovini prisiljeni su raditi - bez mogućnosti da ga provedu s obitelji
Ilustracija
 Damjan Tadić/Cropix

Udruga U ime obitelji čestitala je u subotu Međunarodni praznika rada i blagdan sv. Josipa Radnika, pozivajući Vladu da osigura slobodnu nedjelju, praznike i blagdane za trgovkinje i trgovce, jače mehanizme zaštite svih radnika, a posebno žena koje se odlučuju na majčinstvo.

I na današnji praznik deseci tisuća zaposlenih u trgovini prisiljeni su raditi - bez mogućnosti da današnji praznik provedu sa svojim obiteljima, ističe Udruga.

Navodi kako je neprihvatljivo da su danas deseci tisuća trgovaca i trgovkinja koji rade šest dana u tjednu prisiljeni, zbog straha od gubitka posla i nedostatne zakonske zaštite, raditi i sedmi dan, nedjelju ili praznik, bez ikakve ili uz minimalnu naknadu.

Jedno od predizbornih obećanja HDZ-a, danas vladajuće stranke, na prošlim parlamentarnim izborima bila je neradna nedjelja i za trgovce i trgovkinje te zaštita njihovog prava na neradne praznike i blagdane, ističe Udruga.

Navodi i da žene čine najveći dio zaposlenih u trgovini, da istraživanja pokazuju da je nedjelja najmanje prometan fiskalni dan u trgovinama, da za najveći broj hrvatskih građana nedjelja nije dan potrošačkih aktivnosti, baš kao niti praznici i blagdani, da više od dvije trećine građana podupire da i za radnike u trgovini nedjelja, blagdani i praznici budu neradni dani.

Na današnji praznik rada i blagdan sv. Josipa Radnika izražavamo podršku i mnogim ženama koje odabiru biti majke te zbog trudnoće često ostaju bez posla ili se vraćaju s rodiljnog i roditeljskog dopusta na manje odgovorna i lošije plaćena radna mjesta, poručuje Udruga u ime obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:11