‘VRIJEĐA KATOLIKE‘

Udruga ‘U ime obitelji‘ prijavila RTL zbog Šprajcovih izjava: ‘Neprihvatljivo, psovački, primitivno...‘

U prijavi Agenciji za elektroničke medije traže odluku o privremenom oduzimanju koncesije

Željka Markić i Zoran Šprajc

 Cropix/

Udruga ‘U ime obitelji‘ prijavila je Agenciji za elektroničke medije nakladnika RTL Hrvatska zbog emisije „Stanje nacije“ od 24. ožujka 2023. godine, tvrdeći da je RTL prekršio niz odredbi Zakona o elektroničkim medijima te koristio govor mržnje prema Katoličkoj crkvi, svećenicima i vjernicima.

U prijavi, koju je udruga ‘U ime obitelji‘ podnijela Agenciji za elektroničke medije navodi se kako je u prilogu urednika i voditelja Zorana Šprajca prekršeno niz članaka Zakona o elektroničkim medijima, te se dodaje kako je RTL Hrvatska odgovoran kao nakladnik i nositelj nacionalne koncesije.

- U spomenutoj emisiji „Stanje nacije“ novinar Zoran Šprajc je lakoćom koja zapanjuje u eter svekolikoj javnosti koja je pratila njegovu emisiju izgovorio sljedeće: „Drugim riječima ako već morate, a razumijemo da morate, gospodo svećenici, biskupi i nadbiskupi ženite se pa je... svoje žene ili je... svoje kolege, je... svoje kolegice, je... svoje župljanke, je... svoje župljane, je... sami sebe, međusobno se je..., briga nas samo nam ne dirajte našu djecu“, stoji u prijavi udruge ‘U ime obitelji‘.

Smatraju kako je na ovaj način RTL Hrvatska uvrijedio i oklevetao svećenike, biskupe, nadbiskupe te sve hrvatske građane koji pripadaju Katoličkoj Crkvi kroz pojedine župe. Udruga podsjeća da Zakon o elektroničkim medijima u članku 14. zabranjuje medijske usluge kojima se potiče mržnja ili diskriminacija, odnosno pogoduje poticanje i širenjemržnje i/ili diskriminacije između ostalog i na osnovi vjere.

‘U ime obitelji‘ u prijavi podsjeća da je nakladnik emisije, RTL, prekršio i članak 15., kojim se nalaže obveza poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda.

- Svojim neprihvatljivim postupkom, psovačkim i na granici primitivnog, pod egidom zaštite djece od pedofilije o čemu se govori u prvom dijelu priloga kad se spominju slučajevi svećenika iz Sotina protiv kojeg je državno odvjetništvo podignulo optužnicu, te dva slučaja poznata hrvatskoj javnosti i to slučaj svećenika Drage Ljubičića s Raba i Ivana Čučeka župnika iz Šestina koji su pravomoćno osuđeni, novinar Zoran Šprajc je sve svećenike, biskupe i nadbiskupe, kolege i kolegice (tko su one? Časne sestre?), župljanke i župljane grubo povrijedio i time povrijedio i njihova prava osobnosti, pravo na čast, ugled i dostojanstvo koja su zaštićena hrvatskim Zakonom o obveznim odnosima i Zakonom o medijima i svakako utuživa, stoji u prijavi.

Udruga napominje da je Šprajc prekršio i članak 24., koji zabranjuje objavljivanje priloga koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka, kao i priloge nemoralnog sadržaja.

- Rečeni novinar je učinio upravo to, svjesno i namjerno je višekratno u svakoj svojoj rečenici ponavljao prostotu i psovku kao da je želio dodatno iskaliti svoj bijes protiv nevinih svećenika, ali i župljanki i župljana. Nitko ne brani zlo i dokazane slučajeve pedofilije, međutim svaka je krivnja osobna i svaka kazna mora biti osobna, a ne kolektivna.

Katolička crkva u Hrvatskoj ima više od 2400 svećenika i više od 3600 redovnika i redovnica koji djeluju i žive u više od 1600 župa u 5 nadbiskupija i 11 biskupija, te u više od 60 redovničkih zajednica i družbi. Ono što je izrekao novinar predstavlja i govor mržnje i poziv na mržnju, ne samo prema Crkvi, već i vjerničkom puku koji pripada toj Crkvi. Jer kad rečeni novinar kaže: „Je... svoje župljanke“ time nedvojbeno vrijeđa majke nekih drugih ljudi ili njihove kćeri, supruge ili sestre ili kćeri... Ovo je bio prostački govor mržnje, a ne satira, poručuje udruga.

U prijavi Agenciji za elektroničke medije traži žurno postupanje te donošenje rješenja ili odluke o privremenom oduzimanju koncesije pružatelju medijske usluge, nakladniku RTL Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 07:04