SVE ZBOG 'MINISTARSTVA LJUBAVI'

UDRUGA UDOVICA PODNIJELA PRITUŽBU PRAVOBRANITELJICAMA 'Zaštitite nas od napada na naše građansko, ljudsko, žensko i majčinsko dostojanstvo'

 
Ecija Ojdanić i Stjepan Perić u filmu 'Ministarstvo ljubavi'
 Promo 'Ministarstvo ljubavi'

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH - Grad Zagreb i Zagrebačka županija podnijela je u četvrtak pritužbu pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić na film “Ministarstvo ljubavi” jer se njegovim javnim prikazivanjem u programu HRT-a 11. siječnja 2018. u 23,20 sati i na različitim javnim događajima grubo narušava ljudsko dostojanstvo udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Film prikazuje udovice ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja na način koji vrijeđa njihovo dostojanstvo, čast i ugled kao udovica - žena čiji su muževi na najokrutniji način ubijeni u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku braneći hrvatsku državu.

Udovice se tijekom cijeloga filma, financiranog javnim novcem kroz HAVC i HRT, dakle u ime Republike Hrvatske, prikazuju na nehuman, ponižavajući, seksistički i degradirajući način, kao objekti koje nekoliko inspektora 'lovi', o čemu svjedoče postupci i razgovori likova u filmu, primjerice kada jedan od dva glavna lika govori kolegama:

'Udovice su svugdje iste i treba ih naguzit'. Jer misle živjet' na tuđoj grbači. Jel’ ti živiš na tuđoj grbači? Ne… Jel’ ti živiš na tuđoj grbači? Ne, a one su jadne, one su sirotice, mo’š mislit, sve mafija. Znaš ‘ko je jadan, mi smo jadni. Jel’ si možeš natankat benzin, jel’ si možeš djetetu platit' vrtić, ne možeš, al’ zato su one jadne, one su lijepo izjebale cijelu državu i još povrh svega varaju pokojne muževe kojima su obećale vjernost….'

- Diskursom korištenim u filmu javnost se potiče na mržnju prema ranjivoj društvenoj skupini - udovicama hrvatskih branitelja jer ih se prikazuje kao osobe koje od društva zaslužuju prijezir i progon, napose zbog navodnih privilegija koje, kako je zlonamjerno i s osudom prikazano u filmu, 'zloupotrebljavaju'.

Javnim prikazivanjem filma “Ministarstvo ljubavi” u kinematografiji, kao i na javnoj televiziji, prekršen je članak 16. Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08, 69/17), prema kojemu je “zabranjeno javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol”, kao i Zakon o medijima, Zakon o elektroničkim medijima, Kazneni zakon, Zakon o suzbijanju diskriminacije i Zakon o HRT-u.

Zbog svega navedenoga, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH, kao udruga žena, traži od pravobraniteljica:

- Da se očituju o navedenom uvredljivom i diskriminatornom prikazu svih udovica koje u hrvatskom društvu, opravdano, uživaju zaštitu hrvatske države, a onda i udovica hrvatskih branitelja

- Da zaštite žene, koje su udovice, od napada na njihovo građansko, ljudsko, žensko i majčinsko dostojanstvo

- Da ispitaju tko je financirao film “Ministarstvo ljubavi”, je li financiran javnim novcem i je li dopustivo da se javnim novcem, kroz državne institucije, vrijeđaju žene i udovice

- Da izvijeste Udrugu udovica hrvatskih branitelja o svojem stavu o tome kako su žene prikazane u filmu “Ministarstvo ljubavi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 15:10