KRITIZIRAO HRT

UDRUGA VIGILARE TRAŽI ISPRIKU OD IVE JOSIPOVIĆA Bivši predsjednik: 'Nema šanse!'

Ivo Josipović
 Matea Petrovic / HANZA MEDIA

Udruge Vigilare u srijedu je zatražila javnu ispriku od Ive Josipovića, bivšeg predsjednika, profesora na Pravnom fakultetu i predsjednika stranke "Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez”, zbog, kako navode, uvreda koje je nanio velikom broju građana koje je kao predsjednik predstavljao, te uklanjanje uvredljivih, mrzilačkih i diskriminirajućih poruka s njegova facebook profila, a Josipović je poručio da se neće ispričati.

Udruga Vigilare traži javnu izjavu zagrebačkog Pravnog fakulteta kojom se ograđuje od Josipovićevih izjava iz koje je jasno da privatni protukatolički stavovi njihova djelatnika nisu stavovi tog Fakulteta te javnu izjavu stranke "Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez” u kojem se u ime svog predsjednika ispričava povrijeđenim građanima, te se ograđuje od napisanih izjava na facebook profilu.

Udruga podsjeća kako je Josipović na svom Facebook profilu prenio komentar Ivice Maštruka u kojem se konstatira: "Ovo što se radi za blagdane prešlo je sve moguće granice dobrog ukusa. I nisu tu u pitanju religijska osjećanja gledatelja nego je to očito podilaženje crkvenim institucijama.” Ispod iste objave Josipović je, odgovarajući na komentar jedne čitateljice, napisao: "Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija.”

Navodeći da su komentari potaknuti odlukom HRT-a da kao javni servis hrvatskih građana blagdan Velike Gospe poprati primjerenim audio-vizualnim sadržajem, Udruga Vigilare smatra kako je Josipović javno koristio uvredljiv i vulgaran neologizam stavljajući uz riječ "katolička” i pojam "džamahirija”, pri čemu potonja označava zločinačke islamističke režime, poput onog Muammara al-Gaddafija u Libiji.

"Pitamo se što katolici, Katolička crkva i vjera imaju s takvim režimima? Nedopustivo je ovakvu konstrukciju koristiti u javnom diskursu. Krije li se tu aluzija da su katolici dio nekakvog zločinačkog pothvata? Nazire li se tu dio skrivenog dnevnog reda Josipovića i drugih lijevih intelektualaca da se kao u ‘zlatno’ doba jugoslavenskog komunizma, katolike još jednom tretira i diskriminira kao građane drugog reda?", upozorava se u priopćenju.

Dodaje se i da Udruga Vigilare najstrože osuđuje mrzilački ton javnih Josipovićevih objava i smatra nedopustivim da bivši predsjednik Hrvatske, javni intelektualac, ugledni sveučilišni profesor i predsjednik jedne političke stranke, na ovaj način u javnom diskursu širi protudemokratske poruke, koristi jezik mržnje, te vulgarnim i ismijavajućim jezikom potiče na netrpeljivost i diskriminaciju građana katoličke vjeroispovjesti.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović u izjavi za N1 rekao je kako se neće ispričati. "Nemam što komentirati, a ispričati se neću. Ustvrdio sam da Hrvatska nije katolička džamahirija, nadam se da u udruzi Vigilare ne smatraju da jest ili da treba biti", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 03:17