NAJAVA MINISTARSTVA

Udruge će posebnim natječajem biti uključene u proces nadzora dvojnog iskazivanja cijena

Euro se u Hrvatsku uvodi za 11 mjeseci, dvojno iskazivanje cijena treba početi ovo ljeto, a natječaj je tek u pripremi?

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić

 Srdjan Vrancic/Cropix

Kako su nam pojasnili iz Ministarstva gospodarstva, glavne mjere zaštite potrošača u Hrvatskoj bit će dvojno iskazivanje cijena, nadzor nad trgovcima te praćenje kretanja cijena, a ovo posljednje radit će Državni zavod za statistiku.

Iz Ministarstva poručuju kako će potrošačke udruge posebnim natječajem biti uključene u proces nadzora dvojnog iskazivanja cijena, no mali je problem što natječaj još nije raspisan, nema informacije kada će to biti, nepoznato je koliko će biti vrijedan, kao i koje bi udruge to trebale raditi s obzirom na činjenicu da su tijekom godina desetkovane.

Preračunavanje

Dodatno, euro se u Hrvatsku uvodi za 11 mjeseci, dvojno iskazivanje cijena treba početi ovo ljeto, a natječaj je tek u pripremi?

"To nam je prvi glas da će Ministarstvo raspisivati natječaj. Treba vidjeti kada će to i hoće li uopće biti, a onda i interes udruga s obzirom na njihove mogućnosti", rekao nam je predsjednik Udruge Potrošač, Igor Vujović.

U svakom slučaju, građani će se u procesu uvođenja eura očito najviše morati osloniti na državne institucije, a o njihovu stavu najbolje govori rečenica iz Nacionalnog plana zamjene kune eurom u kojemu stoji da će proces preračunavanja cijena provoditi Ministarstvo gospodarstva s ciljem "pridonošenja razumijevanja javnosti o tome da uvođenje eura ne dovodi do rasta cijena".

Badava što slovensko iskustvo pokazuje suprotno - da je za sprečavanje divljanja cijena bilo potrebno dvije godine pripreme - jer Ministarstvo gospodarstva u samom se startu opredjeljuje zauzeti stav da uvođenje eura nema negativnih posljedica na potrošače.

Pomoć savjetima

Dodatno je zanimljivo i to da se u Nacionalnom planu spominje izrada takozvanih crnih lista proizvođača - nešto slično onome što se radilo u Sloveniji - no u odgovoru Ministarstva više nema spominjanja ove mjere pa je nejasno hoće li se ona u Hrvatskoj uopće provoditi i tko bi za to trebao biti zadužen.

Kutin hrvatskim udrugama stoga poručuje da se u projekt nadzora tržišta bolje uključiti ikad nego nikad te da im Slovenci pritom mogu pomoći savjetima i vlastitim iskustvima.

U suprotnom, potrošači u Hrvatskoj morat će se oslanjati na državna tijela, čiji su čelnici posljednjih dana sablažnjavali svojim izjavama.

"Idite, birajte one koji vam nude niže cijene, to je najbolja zaštita od rasta cijena", poručio je guverner Boris Vujčić građanima.

Treba li potrošačima nešto više od ovoga?

Nepoznanice

Natječaj još nije raspisan, ne zna se kada će biti, a nepoznato je i koliko će vrijediti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:48