NE BI IM DOPUSTILA POSVAJANJE DJECE

Udruge ljute na ministricu: Opačić potvrđuje stereotipe i predrasude o gay parovima

"Postoji li stvarna briga vladajuće koalicije i želja da se suprotstave nasilju, međuvršnjačkom nasilju i homofobiji?'
Cakovec, 020412.Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opacic posjetila je Medjimursku zupaniju, gdje se sastala s medjimurskim Zupanom, Ivanom Perhocem, a nakon toga ministrica je posjetila romsko naselje Parag.U romskom naselju ministricu je docekao nacelnik opcine Nedelisce Mladen Horvat.Na slici Milanaka Opacic.Foto: Andrej Svoger / Cropix
 Andrej Švoger / CROPIX

Na izjavu ministrice Milanke Opačić u HTV-ovoj emisiji "Paralele" na temu posvajanja djece, gdje je Opačić izjavila da "ne bi bilo dobro da djeca idu u sredinu u kojoj će ih ostatak društva stigmatizirati", oglasio se cijeli niz udruga civilnog društva.

Amnesty International, B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Zagreb Pride i Kuća ljudskih prava u priopćenju tvrde da Opačić ne nudi nikakvo rješenje, već održava diskriminatornu praksu potvrđivanjem predrasuda.

- Ministrica Opačić na ovaj način, "argumentom" o skrbi za dobrobit djece, zapravo samo perpetuira diskriminatornu praksu potvrđivanjem sveprisutnih stereotipa i predrasuda u društvu kao neupitnih, ne nudeći pritom nikakvo rješenje - stoji u priopćenju udruga.

Udruge smatraju da je za stvaranje ravnopravnog i tolerantnog društva nužno ispuniti jedan vrlo važan preduvjet - uvesti građansko i tolerantno demokratsko obrazovanje u škole.

- Postoji li stvarna briga vladajuće koalicije i želja da se suprotstave nasilju, međuvršnjačkom nasilju i homofobiji, tada bi, umjesto restriktivnih odredbi i potvrđivanja diskriminacijskih praksi prema određenim skupinama građana i građanki, više energije trebalo uložiti u stvaranje temelja za ravnopravno i tolerantno društvo. Za takvo nešto nužno je ispuniti jedan od ključnih preduvjeta - uvođenje građanskog i demokratskog obrazovanja u formalni školski sustav, što bi suštinski doprinijelo smanjenju ukorijenjenih predrasuda i stigmatizacije - stoji u priopćenju udruga civilnog društva.

Reakciju na izjavu ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić prenosimo u cijelosti:

“Interes djeteta je da bude voljeno i da ima dom, a to mu jednako mogu pružiti istospolno orijentirane osobe kao i heteroseksualci.“ (Biserka Perman, zastupnica u Hrvatskom saboru, 2006. godina)





“Neka dodatna prava trebaju imati, ali kad je riječ o usvajanju djece treba prije svega misliti o dobrobiti djece. Ne bi bilo dobro da djeca idu u sredinu u kojoj će ih ostatak društva stigmatizirati.“ (Milenka Opačić, ministrica u Vladi RH, 2012. godina)





Organizacije civilnog društva smatraju potrebnim reagirati na izjavu ministrice socijalne politike i mladih u emisiji ‘Paralele’ na temu ‘Posvojiti dijete, emitiranoj na HTV-u 4. travnja 2012., u kojoj gospođa Milanka Opačić upozorava na opasnost stigmatizacije djece ukoliko se “istospolnim parovima dozvoli posvajanje”, naglašavajući pritom kako su nezbrinuta djeca već ionako dovoljno stigmatizirana pa da bi takav vid posvojenja uzrokovao daljnju stigmatizaciju.





Istovremeno, u Hrvatskoj neka djeca već godinama žive u “istospolnim”, jednoroditeljskim, a katkad i lezbijskim ili gej obiteljima, koje su nastale smrću jednog od partnera, raskinućem heteroseksualne veze, jednoroditeljskim usvajanjem ili medicinski potpomognutom oplodnjom. Minstrica Opačić na ovaj način, ’argumentom’ o skrbi za dobrobit djece, zapravo samo perpetuira diskriminatornu praksu potvrđivanjem sveprisutnih stereotipa i predrasuda u društvu kao neupitnih, ne nudeći pritom nikakvo rješenje.





Ukoliko zaista postoji strah od stigmatizacije, tada se zasigurno treba usredotočiti na društvo koje je u očima ministrice Opačić glavni problem i prepreka za legalizaciju ovog vida usvajanja. Pukim konstatiranjem kako negativne pojave postoje, zapravo se prihvaćaju nasilje, diskriminacija i homofobni stavovi. Baziranjem legislative na takvim temeljima legitimira se pasivan odnos prema negativnim društvenim obrascima što predstavlja veliku opasnost za daljnji društveni razvoj i vrijednosnu integraciju u zajednicu zemalja EU.





Postoji li stvarna briga vladajuće koalicije i želja da se suprotstave nasilju, međuvršnjačkom nasilju i homofobiji, tada bi, umjesto restriktivnih odredbi i potvrđivanja diskriminacijskih praksi prema određenim skupinama građana i građanki, više energije trebalo uložiti u stvaranje temelja za ravnopravno i tolerantno društvo. Za takvo nešto nužno je ispuniti jedan od ključnih preduvjeta – uvođenje građanskog i demokratskog obrazovanja u formalni školski sustav, što bi suštinski doprinijelo smanjenju ukorijenjenih predrasuda i stigmatizacije.





Podsjećamo ministricu Opačić na riječi njezine stranačke kolegice Biserke Perman, zastupnice u Hrvatskom saboru, izgovorene 2006. godine: “Interes djeteta je da bude voljeno i da ima dom, a to mu jednako mogu pružiti istospolno orijentirane osobe kao i heteroseksualci“. To bi trebao biti putokaz ministrici Opačić koja sada ima moć i može bitno utjecati kreiranjem zakona i svojim primjerom na promjenu stavova građana i građanki Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:58