PROTJERIVANJE MIGRANATA

Udruge opet po hrvatskoj policiji, objavljeno veliko izvješće: 'Tuku izbjeglice i ne procesuiraju njihove zahtjeve za azil'

 Jure Mišković / Cropix / CROPIX

Nevladine udruge ponovno tvrde kako je hrvatska policija najgora u regiji kada je u pitanju postupanje sa izbjeglicama i migrantima koji se nastoje dokopati Europske unije. U najnovijem izvješću organizacije No Name Kitchen, koja djeluje u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Italiji, obuhvaćeno je razdoblje od sredine 2017. do kraja 2018., te se iznose brojni slučajevi navodnog nepravilnog postupanja hrvatske, ali i srpske te policije BiH.

Udruga tako tvrdi kako su u periodu od svibnja 2017. do svibnja 2018. godine zabilježili 215 slučajeva protjerivanja, odnosno prisilnog odvraćanja migranata od ulaska na teritorij RH te njihovog povratka u Srbiju. Od tog broja, stoji u izvješću NNK, 60 posto migranata prijavilo je da im je uskraćeno pravo na traženje azila, 45 posto ih je fizički napadnuto, 25 posto prijavilo je da su pritom i opljačkani, a 15 posto tvrdi da im je verbalno prijećeno. Njih 11 navodi i da im je uskraćena voda i hrana.

'Učine da se ne osjećaš čovjekom'

Izvještaj za BiH obuhvaća kraće vremensko razdoblje, drugu polovicu prošle godine, te se navodi kako je u tom periodu evidentirano viđše od 140 slučajeva odvraćanja. Od toga je, tvrdi NNK, čak 84 posto migranata izloženo fizičkom nasilju, a tri četvrtine prijavile su da im je uskraćeno pravo na proceduru dobivanja azila.

- Policija je vikala na nas da se okrenemo i vratimo u Bosnu. Odgurnuli su me dok sam u rukama držao trogodišnju kćerkicu, pali smo i ona je ozlijedila leđa. Gurali su i moju drugu kćer staru devet godina - prijavio je organizaciji muškarac iz Irana.

Drugi, 30-godišnjak iz Irana kaže kako je ponižavajuće postupanje policije učinilo da se "ne osjeća čovjekom".

- Najgore su uvrede. Smiju se i šale na naš račun, a onda te krenu tući. Pokušavaš se okrenuti i pobjeći, ali oni te sapletu, padneš, smiju se i nastave te tući. Samo želiš preživjeti - stoji u izvješću NNK.

Nasilje podjednako prijavljuju muškarci i žene, a ističe se da je bilo i slučajeva ozlijeđene djece. Što se ozljeda kod izbjeglica tiče, udruga ističe kako se uglavnom radi o modricama od pendreka, modricama po glavi i opekotinama od "pepper spreja te suzavca".

MUP svaki puta demantirao optužbe

Također se navodi kako sličnu praksu imaju i policije Srbije te Bosne i Hercegovine, no u manjoj mjeri.

NNK inače je organizacija pokrenuta prvenstveno kako bi migrantima osiguravala tople obroke na otvorenom, no u gotovo dvije godine rada počeli su se baviti i dokumentiranjem slučajeva nasilja, te različitim drugim aktivnostima vezanim uz ljudska prava migranata koji u Europu pristužu iz Sirije, Irana, Afganistana, Pakistana i brojnih drugih zemalja.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova u više je navrata demantiralo ove optužbe, tvrdeći da u skladu s europskim propisima nastoji samo odvratiti migrante od nelegalnog prelaska državne granice, koja je ujedno i vanjska granica Europske Unije. Svaki puta su odlučno odbacili bilo koju optužbu o upotrebi nasilja i drugih nehumanih metoda, tvrdeći da se u radu drže ovlasti i propisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:10