KOORDINACIJA ZA OČUVANJE DIGNITETA

UDRUGE ŠALJU PISMO PREMIJERU PLENKOVIĆU Zapošljavamo 26.000 osoba, brineno o nemoćnima, starima, djeci i invalidima, a nismo uključeni u mjere

Andrej Plenković
 Davor Pongračić / CROPIX

Civilne udruge izostavljene su, poručuju, iz gospodarskih mjera koje je premijer Andrej Plenković predstavio za spas gospodarstva pogođenog situacijom oko globalne epidemije novog koronavirusa.

Tim povodom poslale su otvoreno pismo Vladi u kojoj se nadaju da će dobiti podršku za svoje aktivnosti, koje zapošljavaju oko 26 tisuća osoba u Hrvatskoj.

- Okupili smo se u inicijativu Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj kako bismo pokušali ukazati na niz činjenica koje se sustavno ignoriraju, a kojima želimo pridonijeti rušenju predrasuda, negativnoj svijesti o našem djelovanju, paušalnim procjenama ekonomista i predstavnika različitih medija kojima se potiče urušavanje podrške udrugama, ali i bojazni da zbog toga dolazi do izostavljanja organizacija civilnog društva iz dosadašnjih mjera. Udruge zapošljavaju 26.000 osoba, među tim zaposlenicima veliki je broj osoba koje u lokalnim zajednicama pružaju usluge socijalne skrbi, brinu o nemoćnima, starima, osobama s invaliditetom, djeci, mladima, žrtvama nasilja i svima kojima sustav nema mogućnost pomoći. Među zaposlenima nalaze se i oni koji brinu o mentalnom zdravlju i pružaju psihološku podršku; pomažu u traženju zaposlenja, dostavljaju lijekove i hranu; pripremaju kulturne sadržaje, proizvode zaštitnu opremu, a nalaze se i oni koji osnažuju pojedince i pomažu im da aktivno doprinose u razvoju zajednice. Svi ti zaposlenici povlače i obračune troškova koji pune proračune u mirovinskom sustavu, u zdravstvu i u lokalnom proračunu - navode u pismu u kojem se pozivaju i druge udruge da se pridruže inicijativi, odnosno, reakciji.

Udruge kao nezaobilazni kotač društva

Ističu kako ih na djelovanje potiču pogrešno razumijevanje i marginalizacija onoga što udruge u Hrvatskoj čine.

- Naša priča je vjerodostojna, naše aktivnosti dostupne provjeri i vrednovanju, a naši rezultati prepoznatljivi. Okupljamo predstavnike brojnih hrvatskih udruga i želimo da javnost prepozna i razumije da su udruge i civilno društvo nezaobilazni kotač sveukupne borbe s krizom koju je donijela pandemija uzrokovana virusom COVID-19. I mi ulažemo u zajednicu u kojoj djelujemo, uplaćujemo u proračune koji nas financiraju! Ima nas 26.000 zaposlenih, a uz još tisuće volontera zaslužujemo jednaku pažnju kao i svi drugi kojima su mjere podrške omogućile održivost radnih mjesta - navode.

Premijera u zaključku mole da ne dopusti ponavljanje nepravde i nebrige o udrugama kakva je bila u povijesti, te da se adekvatno valorizira rad onih koji skrbe za najugroženije i one na margini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:05