ŠIRENJE TRŽIŠTA

UDRUGE TRAŽE REAKCIJU MINISTARSTVA Haranga na učiteljice koje su digle glas protiv petljanja Crkve u proslavu mature u Kninu

Od ministarstva traže da zaštiti prava nastavnica protiv kojih je usmjeren govor mržnje, te prava svih učenika i njihovih roditelja koje se ne smije prisiljavati na sudjelovanje u obredima religije koju ne prakticiraju

ZAGREB - Potaknuti skandalom oko nametanja katoličke molitve na maturalnoj večeri jedne srednje škole u Kninu, Centar za građansku hrabrost uz supotpisništvo CESI-a, Centra za mirovne studije, GONG-a i Inicijative SVI MI - za Hrvatsku svih nas, odlučili su uputiti apel Ministarstvu znanosti, odgoja obrazovanja i sporta za zaštitu prava nastavnica koje su skupile hrabrosti usprotiviti se religijskoj nasrtljivosti u javnoj školi u kojoj rade, kao i učenika i njihovih obitelji koji su diskrimirani prisilom sudjelovanja u obredu religije koju ne prakticiraju.

"Kako vam je poznato, Ustav Republike Hrvatske propisuje slobodu vjeroispovijesti i drugog stava, kao i jednak položaj i odvojenost svih vjerskih zajednica od države, stoga je nedopustivo da se zaposlenici i učenici jedne javne škole prisiljavaju na sudjelovanje u religijskom obredu, odnosno da se institucija škole i zajednička proslava maturalne večeri zlorabi za grubo religijsko nametanje", stoji u apelu.

Zainteresirani učenici dotične škole i njihovi roditelji, kao i svi ostali građani Republike Hrvatske, u svoje slobodno vrijeme mogu organizirati zajedničko sudjelovanje u religijskom obredu po vlastitoj želji, ali prakticiranje takvog obreda na zajedničkoj proslavi svih učenika i njihovih obitelji nije ništa drugo nego grubo nametanje jedne religijske prakse svima, kao i demonstracija nadmoći i sile najveće religijske zajednice u Republici Hrvatskoj, ističu u apelu koji su ispred Centra za građansku hrabrost potpisale Nada Peratović i Vesna M. Puhovski.

"Nastavnice su svakako bile u pravu kad su ukazale na diskriminacijski karakter nametanja katoličkog obreda svima u okviru službene proslave mature nakon čega su uslijedili postupci koje ne možemo ocijeniti drugačije nego kao poziv na javni linč. Naime, na Facebook stranici HDZ-ove mladeži osvanula je poruka kojom se nastavnice lažno optužuje da su se protivile izvođenju državne himne čime ih zapravo žele ocrniti kao svojevrsne „neprijateljice naroda“. Na katoličkom portalu mir.hr (da, naziv je vrlo ironičan s obzirom na objavljeni sadržaj) tvrdi se kako nastavnice i ravnatelj škole "nadahnuti istinskom komunističkom matricom, koordinirano izvode diverzantske napade“ te im se predbacuje "nedostatak kulture" i "diktatura ateizma". U istom je tonu i "izvještaj" s maturalne večeri koja je održana 15. svibnja, a na kojoj je svećenik ipak održao blagoslov. Prosvjetare koji su se tome protivili i u ovom se tekstu optužuje da su komunisti, a predbacuje im se i da su za vrijeme molitve ostali sjediti, te tako "na krajnje nekulturan i za kršćanstvo uvredljiv način posvjedočili vlastiti intelektualno-društveni doseg" pri čemu su javno objavljena i imena nastavnica što ne možemo protumačiti drugačije nego kao poziv na javni linč. Da stvar bude apsurdnija, navodi se kako su nastavnice i ravnatelj proslavu mature iskoristili za nametanje vlastite ideologije - dakle Crkva još jednom pokazuje svoj cinizam sugerirajući da je svako protivljenje agresivnom nametanju katoličanstva svima - opasna ideologija koju treba eliminirati, dok se samo nametanje katoličanstva kao službene državne religije prezentira kao valjda nešto što je s onu stranu ideologije, dok je zapravo riječ o grubom ideološkom nametanju", stoji u apelu sekularnih udruga.

Od Ministarstva traže da zaštiti kako prava nastavnica protiv kojih je usmjeren ovaj govor mržnje, tako i prava svih učenika i njihovih roditelja kojem je suprotno prisiljavanje na sudjelovanje u obredima religije koju ne prakticiraju.

Također, traže da Ministarstvo svim javnim školama pošalje upozorenje kako se nikoga ne smije prisiljavati na sudjelovanje u bilo kakvom religijskom obredu i kako se takvi obredi ne smiju održavati u okviru zajedničkog školskog programa i popratnih aktivnosti, već se takvi događaji trebaju organizirati u slobodno vrijeme kako bi u njima bez ikakvog pritiska i bez prisile sudjelovali samo oni koji to uistinu žele.

Udruge smatraju da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta mora propisati i određene mjere kojima bi se sankcionirali oni koji bi se o takvo upozorenje oglušili nastavljajući diskriminacijske prakse nametanja katoličkih religijskih obreda svima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2022 05:18