DRUGA STRANA FESTIVALA

'UGLAVNOM SU BILI PIJANI ILI POD UTJECAJEM ECSTASYJA' Zbog ludila na Poljudu na hitnoj su padali s nogu od posla

'Zabilježili smo i nekoliko trauma, iščašeno rame, koljeno, nekoliko ozljeda zbog pada...'
Split, 13713. Veceras je u Splitu odrzana druga vecer festivala elektronske glazbe pod nazivom Ultra Europe festival na splitskom Poljudu. Festivala se nastavlja i sutra samo sto se zabava seli na Hvar.Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Iako se u Split sa svih strana svijeta slilo na tisuće partijanera okupljenih na koncertu elektroničke glazbe, medicinski timovi izdržali su pritisak i besprijekorno odradili svoj dio posla. A bilo je više od stotinu intervencija, piše Slobodna Dalmacija.

- Tri tima koja su angažirana na poljudskom stadionu i oko njega dobila su 90 poziva i obavila isto toliko intervencija. Od toga je desetak posto pacijenata upućeno u bolnicu - kazao nam je dr. Ivan Tomić, iz KBC-a Rebro, koordinator medicinskih timova.

Stanje pripitosti

- Timova je bilo dovoljno, točno onoliko koliko je trebalo, bili su dobro raspoređeni tako da je sav posao obavljen bez problema i bez duljeg čekanja. Imali smo i odličnu suradnju s policijom tijekom tih 12- 3 sati koliko je koncert trajao. U svim slučajevima u kojima su smatrali da moramo intervenirati zvali su nas preko stožera. Ukratko, sve intervencije koje smo imali kreću se u granicama očekivanog. Najveći broj odnosi se na akutna stanja pripitosti, što smo rješavali na terenu jer nismo željeli bez potrebe opterećivati splitsku bolnicu. Neke smo pacijente pratili u ambulanti HNK Hajduk, a samo osobe kod kojih smo procijenili vitalnu ugroženost praćenu jakim poremećajem stanja svijesti prebačene su u bolnicu - ističe dr. Tomić.

- Zabilježili smo i nekoliko trauma, iščašeno rame, koljeno, nekoliko ozljeda zbog pada, ali ponavljam, sve u granicama očekivanog. Nadajmo se da će tako biti i tijekom subote - optimističan je dr. Tomić.

- Preuzela sam jutarnju smjenu, a prema onome što su mi rekli kolege iz noćne smjene bilo je dosta poziva i imali smo značajno veći pritisak nego inače, no ne bih rekla da je bilo išta dramatično. Intervencije su se uglavnom svodile na alkoholiziranost i konzumiranje ecstasyja i drugih nedozvoljenih sredstava, što je obično praćeno povišenom temperaturom i dehidracijom. To se u većini slučajeva rješavalo na licu mjesta, a nekoliko težih slučajeva u akutnom alkoholiziranom stanju i nešto traume upućeno je na Hitni interni prijem na Križinama. Mlađi od 18 godina upućeni su na dječji prijem ili psihijatru, a neki su odmah pušteni kući jer mi i nemamo opservaciju gdje bismo ih zadržavali - kaže dr. Anita Marelić na splitskoj Hitnoj pomoći.

Odmor od dežurstva

- Od subote ujutro od sedam sati, kada sam preuzela dežurstvo, imali smo tri poziva. U svim slučajevima bila je riječ o pretjeranom konzumiranju alkohola, dvjema djevojkama, jednoj iz Splita, a drugoj iz Samobora, pomogli smo na licu mjesta, a alkoholizirani mladić se probudio dok je naša ekipa stigla - otkriva doktorica, koja ne isključuje da će drugi dan Ultra Europe kad se partijaneri zagriju donijeti još više intervencija.

Tragom ovih informacija nazvali smo i hitni bolnički prijem na Križinama. Na žalost, nismo više zatekli liječnike koji su dežurali noć s petka na subotu jer su otišli na zasluženi slobodan dan. Dnevna ekipa bila je zauzeta, ali ipak smo neslužbeno saznali da je dežurstvo prethodne noći bilo teško, s puno intervencija, ne samo zbog povećanog pritiska partijanera, nego i zbog činjenice što je to prijem i za sve druge internističke pacijente, i turiste koji nisu partijaneri, pa je osoblje “padalo s nogu”, tvrde svjedoci, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:53