VELIKI PAD NATALITETA

UGLEDNI DEMOGRAF 'Ove godine rodit će se još 20 posto manje djece. Ugrožena je budućnost hrvatskog naroda'

"Ukupna depopulacija Hrvatske može biti godišnje preko 50.000 ljudi. To je prestrašno", procijenio je demograf Šterc.
 Ronald Gorsic / EPH

ZAGREB - Demograf Stjepan Šterc upozorio je prvoga dana nove 2016. godine da je pad nataliteta hrvatski problem broj jedan, uz odlazak mladih iz Hrvatske, naglasivši kako država napokon mora shvatiti da je zbog rađanja sve manje djece ugrožena budućnost cijelog naroda. Istaknuo je i da se iz državnog proračuna apsolutno moraju maknuti sve stavke koje 'financiraju parazitske sustave'.

Prof. Šterc u razgovoru za Dnevnik HTV-a u petak navečer podsjetio je da demografi kontinuirano "dižu glas", "radikalno upozoravaju", međutim - ništa se ne događa. "Nama početkom godine uvijek stižu lijepe slike rađanja u bolnicama i posjeti čelnih ljudi gradova, općina i županija, i na tome sve staje. Nakon toga slijedi naša kruta realnost i mi ćemo se vrlo teško iz nje izvući ako ne donesemo neke strateške odluke, a primarno ako ne shvatimo da je to objektivno problematika broj jedan u našoj zemlji", istaknuo je demograf Šterc.

Rekao je da će vrlo vjerojatno do kraja ove godine rodnost biti negdje na 31 do 32 tisuće rođene djece, te upozorio da je u odnosu na prethodnu godinu taj pad čak 20 posto. "To je nevjerojatni pad rodnosti u Hrvatskoj. To mora zabrinuti apsolutno svakog tko iole razmišlja o budućnosti Hrvatske, i uz odlazak mladih koji je po službenoj statistici negdje oko 15.000, a po neslužbenoj vrlo vjerojatno prelazi nekoliko desetaka tisuća mladih godišnje, ukupna depopulacija Hrvatske može biti godišnje preko 50.000 ljudi. To je prestrašno", procijenio je demograf Šterc.

Ističe kako je "nedopustivo da se uopće o tome razmišlja, da li to postaviti na najveću institucijsku razinu u državi, da li to postaviti na ključni problem države i uopće dakle kalkulirati o tome što će se napraviti s tom problematikom". Ocijenio je da zapravo nije jasno kako itko misli postaviti koncepciju hrvatskoga gospodarskog razvoja ako imamo depupulaciju ukupnog stanovništva i prirodni pad, pogotovo ako će on biti ovako intenzivan.

Poručio je kako se mora odmah ove godine shvatiti da je to ključna problematika i donijeti ključne odluke. Kao prvo, istaknuo je prof. Šterc, to mora biti problematika koja je na strateškoj razini, a drugo, iz državnog proračuna se apsolutno moraju maknuti sve stavke koje, između ostaloga, financiraju parazitske sustave u državi kojih ima, po njegovoj procjeni, "preko 100 institucija, koje ničim ne pridonose razvoju hrvatskog društva".

Prema njegovoj procjeni to je otprilike nekoliko milijardi kuna, koje se mogu usmjeriti u demografsku revitalizaciju i u znanstveni razvoj Hrvatske. To mora biti strateška odluka nove Vlade i nema tu previše mudrovanja oko toga, zaključio je demograf Šterc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 22:59