POZITIVNA PROGNOZA

UGLEDNI EKONOMISTI: Nakon 6 godina i 12 kvartala pada BDP-a, Hrvatska izlazi iz recesije

Riječ je o očekivanjima osam makroekonomista koji za zadnji kvartal prošle godine prognoziraju rast bruto domaćeg proizvoda od 0,2 posto
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Krajem idućeg tjedna Hrvatska bi mogla izaći iz recesije, javlja RTL. Riječ je o očekivanjima osam makroekonomista koji za zadnji kvartal prošle godine prognoziraju rast bruto domaćeg proizvoda od 0,2 posto.

Prema službenim brojkama koje će krajem tjedna objaviti Državni zavod za statistiku, nakon (pre)dugih šest godina, Hrvatska izlazi iz recesije. Potvrdu očekivanja izrazio je i potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

- Da bi Hrvatska i realno izašla iz recesije, treba nam dva do tri kvartala pozitivnih stopa rasta i oko toga ćemo se morati još strpjeti. Ali da postoje vrlo ozbiljni signali i trendovi, to je sada neupitno - izjavio je Grčić.

Međutim, pozitivne učinke rasta nacionalne ekonomije od minimalnih 0,2 posto građani će osjetiti tek kada se pojave nove prilike za zapošljavanje.

- Obično novo zapošljavanje kasni nekoliko mjeseci za gospodarskim rastom. To je taj oprez koji imate u privatnom sektoru kod zapošljavanja novih ljudi. Ta dinamika isto se mijenja i očekujem da će sljedeći kvartali donijeti napredak i u tom dijelu - prokomentirao je Grčić.

No, nisu svi jednako uvjereni u izlazak iz krize. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko sumnja da će BDP rasti tijekom mandata ove Vlade.

- Oni u ove tri godine su Hrvatsku doveli na rub propasti. Dosadni brojevi ukazuju na groznu situaciju u hrvatskom gospodarstvu, gdje taj BDP pada već 13, 14 kvartala za redom - snažno je kritizirao Karamarko te najavio kako će novi gospodarski program koji HDZ radi u suradnji s institutom iz Bavarske uskoro biti gotov.

Smatra kako je taj program "jedina šansa" da se Hrvatska oporavi te zaustavi iseljavanje mladih.

S druge strane, ekonomski stručnjaci razloge za rast BDP-a vide u većem izvozu i rastu industrijske proizvodnje u prošloj godini, ali su i dalje oprezni.

- Zapravo trebalo bi ekonomsku politiku postaviti tako da dođemo do stope rasta od 3 do 4 posto i tek to će se onda moći nazvati izlaskom iz krize - zaključio je ekonomski analitičar Tihomir Domazet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:57