PRAVOSUDA PRESUDA

Ugledni profesor pobijedio Čistoću, ipak ne mora platiti 30.000 kuna zbog objave na Facebooku

Gradska tvrtka izgubila je spor na varaždinskom Općinskom sudu, koji je pratilo više građana no ijedan spor u Varaždinu ikad
Matija Mikac
 
 Varaždinski.hr

Županijski sud u Zadru donio je presudu kojom varaždinski sveučilišni profesor Matija Mikac ne mora gradskoj komunalnoj tvrtki Čistoća platiti 30.000 kuna u ime "narušenog časti i ugleda".

Zadarski su suci odbili žalbu Čistoće i time presudu Općinskog suda u Varaždinu učinili pravomoćnom.

Presuda je sudski epilog priče presedana kad gradska tvrtka po sudu povlači uglednog znanstvenika koji kritizira i matematički raščlanjuje njihove obračune za prikupljanje i odvoz otpada. Priča je izazvala veliku medijsku pažnju, a prvi je o slučaju, 21. siječnja ove godine, pisao Jutarnji.

Profesor Matija Mikac preciznim je izračunima došao do podatka da varaždinsko kućanstvo odvoz otpada u prosjeku plaća 20 kuna više nego bi trebalo, "što znači da konunalnoj tvrtki, temeljem odluke Gradskog vijeća u kasicu uplatimo gotovo 150.000 kuna mjesečno". To je javno i rekao na prosvjedu pred Gradskom vijećnicom.

Čistoća ga je netom poslije tužila pa tužbu povukla i na kraju opet tužila. U međuvremenu je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar zaprijetio Sveučilištu Sjever "razmatranje gradskih donacija Sveučilištu" ako ne misle ništa poduzeti u vezi izjava njihovog zaposlenika.

Istovremeno se na Facebook stranici "Varaždinci za Čehoka" Matiju Mikca naziva luzerom. Jutarnji je nedavno otkrio da je jedan od urednika grupe bio osobno i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Gradska tvrtka izgubila je spor na varaždinskom Općinskom sudu, koji je pratilo više građana no ijedan spor u Varaždinu ikad.

Čistoća i direktor Davor Skroza, nisu željeli odustati obeštetiti svoj "ugled i čast" pa su uložili žalbu, koju je Županijski sud u Zadru odbio kao neosnovanu.

Varaždinski aktivisti i Udruga "Varaždin bez smeća", čiji su članovi preuzeli sudsku obranu znanstvenika, - koju on u žalbenom postupku nije želio koristiti jer "kad Čistoća izgubi, biti će to trošak građanima" – tužbu su od početka nazvali " zlonamjernom i iskonstruiranom s ciljem pritiska na Matiju i ostale aktiviste, bez ikakvog uporišta u činjenicama".

Izgubljena je tužba Varaždince u konačnici koštala 18.000 kuna.

Isti odvjetnički timovi, koji su u ime Čistoće, vodili proces protiv znanstvenika, danas u ime Grada pojašnjavaju opravdanost, od gradonačelnika predloženog i od gradskih vijećnika izglasanog, zaduživanja Grada Varaždina.

Dio novca bi "jer Gradu prijeti gubitak svih sporova koje vodi", uvjeravaju gradski odvjetnici, trebao poslužiti za isplatu bivšeg gradonačelnika Varaždina i političkog mentora Ivana Čehoka, Hrvoja Vojvode, a dio za prekid suđenja s tvrtkom vezanom uz poduzetnika Davora Pataftu. S Pataftom je Ivan Čehok nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora zbog milijunskih šteta nanesenih Gradu.

- Odvjetnici koji nisu u stanju procijeniti izglede Čistoće u jednostavnom sporu od 30.000 kuna pitaju se za mišljenje u sporovima od 300.000.000 kuna?! Vrlo obećavajuće – piše Udruga Varaždin bez smeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:54