MIŠLJENJE ISKUSNOG ODVJETNIKA

UGLEDNI STRUČNJAK ZA KAZNENO PROCESNO PRAVO Da sam ja branitelj gospodina Todorića, savjetovao bih mu da čim prije pristane na izručenje, evo i zašto

Ivica Todorić (lijevo) i Šime Pavlović ( u krugu desno)
 CROPIX/REUTERS

Osobno bih, da sam mu branitelj, savjetovao Ivici Todoriću da bez nepotrebnog i suvišnog taktiziranja što prije pristane na predaju i pojavi se pred nadležnim pravosudnim tijelima u Republici Hrvatskoj. Rekao nam je to Šime Pavlović, zadarski odvjetnik i stručnjak za procesno kazneno zakodavstvo i autor nedavno izašle trećeg izdanja komentra ZKP-a na više od 1.500 stranica.

Evo zašto naš sugovornik smatra da je pristanak i izručenje u Hrvatsku za Ivicu Todorića najbolje rješenje: - Svako odgađanje s obzirom na težinu onoga za što je osumnjičen, naravno ne želim pritom ništa prejudicirati, mu neće puno pomoći, bez obzira što je kazneni postupak tek u početku. Pristankom na pojavljivanje pred hrvatskim pravosudnim vlastima najbolje će pomoći sebi i ljudima s kojima je okrivljen.

A na pitanje može li mu pozivanje na politički motivirani postupak što se dosad spominjalo biti od koristi odvjetnik Pavlović kaže:

- Ovo je prema mom osobnom sudu deplasirana tvrdnja i politički delikt i to treba strogo odvajati od kaznenih djela protiv gospodarstva jer to jedno s drugim nema veze.

Kakva bi trebala biti procedura i što su morale napraviti hrvatske pravosudne vlasti naš sugovornik pojašnjava: - Hrvatska je morala dostaviti prijevode i rješenja o provođenju istrage i određivanju istražnog zatvora.

Na pravosudnim je tijelima da sukladno okvirnoj odluci o europskom uhidbenom nalogu provjere sadrži li on sve elemente pa u slučaju da to ne sadrži mogu pozvati Hrvatsku da dopuni tu odluku, međutim to je više formalno nego stvarno. Pritom moram naglasiti da nije bitno je li formalno kazneno djelo za koje se tereti Ivicu Todorića i formalno propisano u britanskom zakonodavstvu jer ovo za što se njega tereti ionako ulazi u 32 delikta iz okvirne odluke o Europskom uhidbenom nalogu gdje se ne traži dvostruka kažnjivost. Bitan je sadržaj onoga za što se tereti. Iz onoga što je meni poznato ispunjeni su svi uvjeti za njegovu predaju hrvatskim pravosudnim tijelima - kaže odvjetnik Pavlović.

Inače, dosad najsloženija operacija izručenja nekog hrvatskog državljanina iz Velike Britanije bilo je izručenje Vinka Sindičića Hrvatskoj u studenom 1998. godine. Iz zatvora u Škotskoj posebnim je letom dovezen u londonsku zračnu luku Heathrow i uz neviđene mjere osiguranja ukrcan u zrakoplov Croatia Airlinesa na letu na Zagreb. Uz njega su bila dva policajca hrvatskog MUP-a koji su ga preuzeli u zrakoplovu, red sjedala iza i ispred njega je bio prazan, a cijelo vrijeme policajci mu nisu skidali lisice. Nakon što je zrakoplov sletio na Pleso pod osiguranjem ATJ Lučko sproveden je u Okružni zatvor u Remetinec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:08