INTERVJU: DR. BURTON LEE

UGLEDNI SVJETSKI STRUČNJAK: 'MOŽETE SE IZVUĆI, ALI... Sveučilištima nužna reforma, a tvrtkama ulaganje u IT'

Jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za područje inovacija i poduzetništva govori o stanju u Hrvatskoj
 Emica Elveđi/CROPIX

Dr. Burton H. Lee profesor je na sveučilištu Stanford u Kaliforniji gdje vodi studij iz područja europskih inovacija i poduzetništva, što ga svrstava u red najuglednijih svjetskih stručnjaka na tom području.

Kao takav, dr. Lee ujedno je i jedna od najvećih zvijezda petog Brown foruma koji se proteklih dana održavao u Osijeku. Dr. Lee je i poduzetnik koji se bavi svemirskom tehnologijom te poslovni anđeo. Savjetovao je irskog premijera i Europsku komisiju o politici prema inovacijama. U Hrvatskoj je prvi put, no ističe kako su problemi identični za većinu europskih zemalja.

Koje ste probleme uočili proučavajući sveučilišne sustave?

- Sveučilišta nisu dobro integrirana u sustav inovacija, ali ni u sustav kompanija u Hrvatskoj. Javna sveučilišta trebaju duboku reformu jer svoju misiju vide preusko, fokusirano samo na obrazovanje i istraživanje, a ne na gospodarski razvoj.

Na čemu bi trebao biti njihov fokus?

- Studenti i profesori ne stvaraju dovoljno kompanija i unutar sveučilišta postoji vrlo malo kulture poduzetništva. Sveučilišta u Hrvatskoj imaju potencijal svake godine stvarati deset puta više kompanija nego što je to slučaj danas. Dakle, sveučilišta moraju postati pokretači razvoja novih kompanija.

Zašto je to tako i kako promijeniti trendove?

- Studenti nisu povezani s tvrtkama i radije se zapošljavaju u javnom sektoru. Također, problem je i u previše starih profesora. Obavezna dob za mirovinu za profesore trebala bi biti znatno niža kako bi Hrvatska mogla dovesti stotine mlađih profesora iz Europe i svijeta. Nedostaju im ljudi izvana i kultura izvana. Dok se sveučilišta ne reformiraju, ona će djelovati ispod svog maksimuma potencijala koji bi bio potreban za ekonomski rast.

Koje ste probleme uočili proučavajući tvrtke?

- Mnoge europske, pa tako i hrvatske, tvrtke djeluju ispod svog potencijala. Čini se da mnoge imaju lošu upravu u sljedećim funkcionalnim područjima - malo se ulaže u treninge prodaje i marketinga, u dizajn novih proizvoda i usluga. Također se slabo koristi IT u kompanijama kojima IT nije core biznis. Hrvatske tvrtke morale bi više ulagati u IT i softver, u obrazovanje zaposlenika u IT-ju, uvođenje novih softvera u raznim poslovnim odjelima, koristiti društvene mreže za prodaju i marketing. U mnogim zemljama Europe vidim da šefovi nisu dovoljno fokusirani na IT tehnologiju. Hrvatska Vlada, tvrtke i sveučilišta trebali bi zajedno raditi na popravljanju situacije kako bi se postigao napredak.

Brojke pokazuju da je IT sektor u Hrvatskoj u stalnom rastu. Udio u BDP-u mu je 4,5 posto, u posljednjih pet godina izvoz je porastao 78 posto... Kako to komentirate?

- Hrvatska ima brojne mlade ljude koji prate trendove i ja sam njima impresioniran. Prošle godine Osječanin Matija Kopić iz Farmerona bio je moj gost i obratio se mojim studentima koji su bili oduševljeni s njim i njegovom ekipom. Mislimo da je odlično i uzbudljivo što se hrvatske tvrtke pojavljuju u SAD-u i prodaju proizvode poljoprivrednicima. Siguran sam da Hrvatska može stvoriti stotine takvih kompanija. Također bi trebalo promijeniti pravila nabave kako bi se mogle kupiti najnovije tehnologije i proizvodi na tržištu. Vlada bi morala činiti više da stimulira kupnju proizvoda i usluga novih lokalnih IT tvrtki i start-upova.

IT stručnjaci žale se i na manjak motivacije studenata. Kako to promijeniti?

- Problem je djelomično i u tome što sveučilišta ne dovode dovoljno poduzetnika i tvrtki da razgovaraju sa studentima. Hrvatska ima nekoliko jako dobrih tvrtki i kada bi ih sveučilišta redovno pozivala da razgovaraju sa studentima, oni bi postali motiviraniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:57