STREPE OD ‘MJERA‘

Ugostitelji užasnuti idejom uvođenja covid potvrda koje su i renomirani stručnjaci proglasili besmislenima

Prošla je godina napravila ‘puno nereda‘ pa je nekolicina ugostitelja trajno zatvorila

Vicko Majić

 Screenshot/HRT

Velike gubitke zbog pandemije covida pretrpjeli su splitski ugostitelji. Nakon ljeta 2020., te protekle zime kada su bili zatvoreni, ova je sezona - za mnoge bolja nego rekordne 2019., no zbog porasta broja zaraženih i mogućeg uvođenja novih mjera - strahuju što će biti dalje, javlja HRT.

Za vlasnika restorana Vicka Majića sezona je bila odlična - i drugi su splitski ugostitelji, kaže, više nego zadovoljni. A nisu se tomu nadali.

Samo prošla je godina napravila 'puno nereda' pa je nekolicina njegovih kolega trajno zatvorila. On je svoje radnike zadržao a spasili su ih - stranci željni putovanja.

- Turisti koji su bili zatvoreni su ove godine imali veliku želju da dođu tu u Hrvatsku. Bili smo povoljna destinacija i odrazilo se to na cijelu našu situaciju, kaže Majić, vlasnik restorana i predsjednik Ceha ugostitelja, Udruženje obrtnika Split.

Nada se da je najgore iza nas, ali strahuje što će biti ove zime - bude li za ulazak u ugostiteljske objekte potrebna covid potvrda.

- Iskreno, ne znamo što da očekujemo, jer ne znamo hoće li biti donošenja nekakvih mjera s obzirom na situaciju i broj zaraženih. Nama će biti problem ako se donesu odluke o covid potvrdama za ulazak u privatne institucije, restorane, kafiće i tako dalje. Mislim da bi nam to stvarno poremetilo posao i da bi to mogli to osjetiti svi ugostitelji, dodaje Vicko Majić za HRT.

U Splitu je registrirano više od 430 obrta koji nude hranu i piće. Da bi se ozbiljno bavili poslom, treba računati i na domaće goste. I raditi i zimi.

Inače, prema nedavno objavljenoj studiji u renomiranom znanstvenom časopisu The Lancet, covid potvrde su besmislene ako ih se tumači kao alat za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom. O tome smo detaljnije pisali OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:59