STIŠAVANJE GLAZBE

Ugostitelji: ‘Zbog ograničenja koja nam nameće Stožer cvate siva ekonomija‘

‘Ako se radi na očuvanju zdravlja, tada ugostitelji moraju biti obeštećeni‘, tvrdi Marin Medak
 Jure Miskovic/Cropix

Najava Nacionalnog stožera civilne zaštite da će započeti pregovore s ugostiteljima kako bi se dogovorili o stišavanju glazbe u ugostiteljskim objektima tijekom zime bit će jedna od tema sastanka s Udrugom ugostitelja koji bi se trebao održati do kraja ovog tjedna.

Marin Medak, predsjednik Udruge, kaže kako još ne zna ništa službeno o tome te ironično poručuje Stožeru da je u tom slučaju najbolje da se glazba naprosto - ugasi.

- Propisano je kolika smije biti buka, tako da to nije pitanje za Stožer, nego za inspektorat, koji je, neovisno o epidemiji, uvijek mogao provjeravati tko se drži propisa, a tko ne - kaže Medak.

Razgovarat će se i o drugim temama, na što Medak kaže da ne očekuje puno te da je na cijelu situaciju upozoravao još u svibnju.

- Ako se radi na očuvanju zdravlja, tada ugostitelji moraju biti obeštećeni. Postoje modeli kako da se to riješi. Ljudi se mogu proglasiti tehnološkim viškom i, kada prođe epidemija, bit će vraćeni na mjesto na kojem su prije radili. Mogu se davati vaučeri, subvencije, troškovi se moraju pokriti - govori Medak i dodaje kako je zbog odluka Stožera počela cvasti siva ekonomija te da će toga svakim danom biti sve više.

Što se tiče epidemiološke situacije, ona je u poboljšanju. Dnevni broj novooboljelih u ponedjeljak jedan je od najmanjih u posljednja dva mjeseca. Iako je dijagnoza potvrđena kod samo 48 osoba, mora se uzeti u obzir da nakon vikenda, zbog manjeg broja testiranja, uvijek imamo i manje brojeve. Pozitivna je vijest što nema smrtnih slučajeva. Također, nakon dugog razdoblja, u čak devet županija u ponedjeljak nije zabilježen nijedan novi slučaj bolesti.

Na bolničkom liječenju, od 1180 aktivnih slučajeva, nalazi se 291 pacijent, a 24 su na respiratoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:22