AFERA MEDIKOL

UGOVOR IZ SNOVA Medikol na poslu s državom zaradio pola milijarde kuna!

HDZ je financirao privatnu polikliniku državnim novcem: 2 potpisana ugovora i čak 18 aneksa

U razdoblju od početka 2007. do srpnja ove godine, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odobrio je privatnoj poliklinici Medikol u vlasništvu čakovečke obitelji Rajković ukupno 428.648.255 kuna. Pokazuju to ugovori između HZZO-a i Medikola sklopljeni od početka 2007. do srpnja ove godine. Od ukupno 20 dokumenata (dva ugovora i 18 dodataka tim ugovorima) potpisanih između HZZO-a i Medikola u proteklih pet godina došli smo do njih 16. Za precizan uvid u ukupni iznos kojeg je HZZO od početka 2007. do danas odobrio Medikolu nedostaju još četiri dodatka ugovoru iz 2007. pa je s obzirom na to opravdano pretpostaviti da je i ukupni iznos novca kojeg je HZZO posljednjih pet godina odobrio Medikolu veći od onog kojeg smo pronašli u 16 ugovora koje posjedujemo i da doseže gotovo 500 milijuna kuna.

Prvi ugovor

Prvi ugovor HZZO je s Medikolom sklopio za razdoblje od 2007. do 2009. s time da u njemu nije precizirano jesu li njegove odredbe na snazi do početka ili do kraja 2009. godine. Njime se HZZO obavezao financirati sve vrste zdravstvenih usluga koje pruža privatna poliklinika Medikol. Taj ugovor potpisan je u ožujku 2007. u vrijeme prve Sanaderove vlade, u mandatu ministra zdravstva Nevena Ljubičića, a na njemu je potpis Većeslava Bergmana, tadašnjeg ravnatelja HZZO-a.

Rapidan rast obveza

Njime se HZZO u 2007. obvezuje Medikolu financirati šest specijalističkih zdravstvenih usluga s pripadajućim medicinskim materijalom i lijekovima u ukupnom iznosu od 1,132.716 kuna. Taj je ugovor, međutim, od početka 2007. do isteka 2009. dopunjavan deset puta kroz deset dopunskih ugovora, zahvaljujući kojima su rapidno rasle financijske obaveze HZZO-a prema Medikolu. Do prva četiri dopunska ugovora nismo zasad uspjeli doći, a upravo je kroz njih ugovoreno financiranje skupe PET/CT dijagnostičke pretrage zahvaljujući kojoj je Medikol u pet godina iz HZZO-a uspio izvući stotine milijuna kuna hrvatskih zdravstvenih osiguranika. Naime, sve do prije nekoliko dana poliklinika Medikol bila je jedina zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je obavljala tu skupu pretragu i to na trošak HZZO-a. Tek prošlog tjedna taj je dijagnostički postupak, zahvaljujući nabavi prvog PET/CT uređaja za potrebe državne bolnice počela obavljati i zagrebačka bolnica Rebro.

Nepotrebno produljenje

Kako dopunske ugovore za 2008. nemamo, ne znamo ni iznos kojeg je u toj godini Medikol dobio od HZZO-a. Međutim iz ugovora s kojima raspolažemo vidljivo je da je u 2009. Medikolu HZZO odobrio ukupno 77,263.285 kuna. Svih šest dopunskih ugovora kojima je mijenjan prvi Ugovor iz ožujka 2009. i povećavane obveze HZZO-a prema Medikolu sklopljeni su u mandatu ministra Darka Milinovića i na svima stoji potpis tadašnjeg šefa HZZO-a Tihomira Strizirepa. Drugi ugovor sklopljen je za razdoblje od 1. svibnja 2010. do 31. prosinca 2012. u mandatu bivšeg ministra Darka Milinovića. U jeku izbijanja afere Medikol u travnju prošle godine, Milinović je uporno tvrdio da je ugovor između HZZO-a i Medikola naslijedio od svog prethodnika Ljubičića te da ga nije mogao mijenjati ni raskidati.

Skrivanje dokumenata

Iz dokumentacije koju imamo vidljivo je da Milinović na kraju 2009. kad je istekao prvi Ugovor sklopljen 2007. nije imao nikakvu obavezu nastaviti finaciranje Medikola sredstvima HZZO-a. Međutim, upravo je u njegovu mandatu, u svibnju 2010., sklopljen novi dvoipolgodišnji ugovor između HZZO-a i Medikola koji je za tu privatnu polikliniku bio još unosniji od prethodnog, a na snazi je do kraja 2012. I na tome ugovoru stoji potpis Milinovićeva ravnatelja HZZO-a Strizirepa. Tako je 2010. HZZO Medikolu odobrio ukupno 97,131.630 kuna od čega je najveći dio, čak nešto više od 81 milijuna kuna otpadao na financiranje PET/CT pretraga.

I ugovor iz 2010. kao i onaj iz 2007. u više je navrata dopunjavan, pa je od svibnja 2010. do srpnja ove godine HZZO s Medikolom sklopio osam dopunskih ugovora zahvaljujući kojima su uglavnom uvećavane financijske obveze HZZO-a prema Medikolu. Sedam od osam dopunskih ugovora potpisao je Milinovićev ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizirep. Zahvaljujući dopunskim ugovorima u 2011. HZZO je Medikolu odobrio rekordnih 159,535.670 kuna. Međutim, mjesec i pol dana nakon izbijanja afere Medikol u javnosti, u svibnju 2011., HZZO i Medikol su potpisali dopunu ugovora kojom je odobreni iznos toj poliklinici za 2011. smanjen na 133,895.795 kuna. Ugrađena je i odredba da su obje strane suglasne da se sadržaj ugovora objavi. Međutim Milinović i Strizirep do kraja mandata izbjegavali su objaviti ugovor.

Nastavak financiranja

Financiranje Medikola nastavljeno je i nakon pada HDZ-a. Posljednji je dodatak 26. srpnja potpisao novi ravnatelj HZZO-a Siniša Varga i njime se Medikolu osigurava 119,225.329 kuna, oko 14 milijunak kuna manje nego lani.

- S obzirom da HZZO mora poštivati utvrđenu cijenu dijagnostičko-terapijskih postupaka, jer je ona jednaka i za državne i za privatne korisnike sredstava HZZO-a, iznose ugovorene s privatnim ustanovma moguće je drastičnije smanjivati samo smanjenjem broj usluga koje HZZO ugovara s njima. Na takav se radikalan rez u ovoj godini nije išlo, jer bi to štetilo interesima pacijenata koji koriste usluge privatnih ustanova, kaže Varga i najvljuje da će HZZO od početka iduće godine promijeniti način ugovoranja usluga s privatnim ustanovma.

- Sklapat ćemo okvirni dogovor, a u privatne ustanove slat ćemo one pacijente koji su na listi čekanja iznad medicinski preporučenog roka ili postoji opasnost da će taj rok prekoračiti budu li čekali postupak u državnoj ustanovi.

Najveći projekt

Sve ugovore u ime poliklinike Medikol potpisala je jedna te ista osoba, Ivanka Trstenjak Rajković, čakovečka liječnica opće prakse koja je sa suprugom Ivanom Rajkovićem, po obrazovanju kuharom i dvjema kćerima koje su nedavno diplomirale medicinu, vlasnica poliklinike Medikol. Međutim, u medicinskim i poslovnim krugovima mogu se čuti spekulacije prema kojima ta čakovečka obitelj nije i jedina vlasnica toga najvećeg privatnog projekta na leđima zdravstvenih osiguranika.

Ugovoreno 11.400 PET/CT pregleda, preporučeno 5000!

Lavovski dio sredstava HZZO-a namijenjenih Medikolu odlazi na dijagnostičku pretragu PET/CT-a na koje liječnici upućuju pacijente oboljele od malignih bolesti, jer je riječ o najsuvremenijoj i najpouzdanijoj metodi utvrđivanja metastaza u organizmu. HZZO se ugovorom obavezao da će Medikolu po PET/CT pretrazi plaćati 9.205,93 kuna. U 2009. HZZO je s Medikolom ugovorio plaćanje 4.500 PET/CT pretraga godišnje, no u listopadu iste godine broj ugovorenih pretraga te vrste porastao je na 5.625. U 2010. godini HZZO je s Medikolom ugovorio plaćanje 7.393 pretraga, u 2011. čak 11.400 pretraga, jednako kao i u 2012.

Hrvatsko društvo radiologa javno je u proljeće prošle godine upozorilo da je preporučeni svjetski standard 1000 PET/CT pretraga na milijun stanovnika te da se Hrvatskoj preporuča najviše pet tisuća takvih pretraga godišnje. Međutim i ove je godine Medikolu HZZO odobrio dvostruko više te vrste pretraga nego što radiolozi preporučuju.

Zahvaljujući monopolu kojeg ima u Hrvatskoj (do prošlog tjedna samo je ta poliklinika imala PET/CT uređaje), Medikol ima siguran ogroman prihod: broj PET/CT pretraga koje je HZZO financirao iz godine u godinu je rastao, a liječnici iz državnih bolnica slali su im pacijente na pregled.

Privilegirani u odnosu na bolnice

Ugovori otkrivaju još jedan važan oblik privilegiranja poliklinike Medikol. Za razliku od državnih bolnica kojima HZZO ne dopušta prenamjenu sredstava odobrenih za jednu vrstu medicinske usluge na drugu, već ih obvezuje da sredstva namijenjena određenoj vrsti specijalističke usluge koja do kraja godine nisu nisu potrošile vrate HZZO-u, Medikolu je HZZO ugovorom izričito dopustio da, ako prije isteka godine potroše sredstva dodijeljena za jednu zdravstvenu djelatnost, za tu vrstu medicinske usluge mogu trošiti sredstva koja su im dodijeljena za drugu medicinsku djelatnost. Kad je Jutarnji list u travnju 2011. objavio da Medikol ima taj privilegij i da je štoviše koristi kao argument za dobivanje kredita kod poslovnih banaka, iz HZZO-a je stigao oštar demanti. No iz Ugovora koje je sklopio s Medikolom vidljivo je da su zataškavali istinu.

Medikol na listi poreznih dužnika

Iako je u proteklih pet godina iz blagajne HZZO u na račune Medikola prebačeno stotine milijuna kuna zdravstvenih osiguranika, ta se poliklinika nalazi na listi poreznih dužnika koju je ovoga ljeta objavila Porezna Uprava. Medikol je na 55 mjestu na rang ljestvici pravnih osoba poreznih dužnika i 30. srpnja ove godine, državi je ta poliklinika dugovala 25.712.427,9 kuna poreza. Najveći dio toga duga, 16.724.459, 06 otpada na neplaćeni porez na dobit, dok ostatak od desetak miliunakuna duga čine neplaćeni porezi i prirezi na dohodak, na obavezna osiguranja neplaćeni porez na kupnju nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 00:47