POČEO POVIJESNI SUMMIT U BRUXELLESU

Ugovor s Europskom Unijom potpisujemo 9. prosinca. Parlamentarni izbori krajem studenoga?

BRUXELLES - Lideri EU na najvišoj su razini večeras su podržali zaključenje hrvatskih pregovora do 30. lipnja, što bi se trebalo potvrditi i u zaključcima koji će se danas usvojiti na summitu šefova država.

Poslije summita se očekuje sastanak lidera EU (predsjednika Vijeća Hermana van Rompuya, predsjednika Komisije Josea Manuela Barrosa i predsjedavajućeg Unije, mađarskog pemijera Viktora Orbana) s predsjednicom hrvatske Vlade Jadrankom Kosor, čime će i svečano potvrditi političku odluku o zaključenju pregovora. Nakon toga će ostati odrađivanje procedure i formalnosti, što bi, prema izvorima Jutarnjeg lista, trebalo rezultirati službenim zaključenjem pregovora u čevrtak navečer u Bruxellesu, dakle kao zadnji službeni događaj tijekom mađarskog predsjedanja. Dan poslije predsjedanje Europskom Unijom preuzima Poljska, tijekom čijeg će se predsjedanja potpisati hrvatski pristupni ugovor.

Pohvalili Vladu

Na sastanku Europske pučke stranke (EPP) premijerka Kosor je razmjenjivala čestitke i zahvale s liderima iz redova te najjače europske stranačke skupine koja uključuje i većinu premijera država EU te sva tri trenutačno formalna lidera EU insititucija. Oni su pohvalili rad hrvatske Vlade, što je omogućilo da Europska komisija dade zeleno svjetlo za zaključenje pregovora, dok je premijerka Kosor njima zahvalila na suradnji. Rekla je kako očekuje da će Europsko vijeće u petak potvrditi zaključenje pregovora.

Upitana o raspravama koje se vode u vezi s monitoringom nad Hrvatskom nakon zaključenja pregovora, hrvatska premijerka je rekla da Hrvatska prije svega provjerava samu sebe.

- Mi smo spremni prije svega provjeravati sami sebe kako se provodi ono što smo izglasali. Trebamo sami sebi svakodnevno dokazivati da su procesi oko kojih smo se posebno zauzeli, poput borbe protiv korupcije i kriminala, te reforme pravosuđa, nepovratni - naglasila je.

Izbjeći opasnost

Gotovo svi lideri EU iz redova Pučke stranke, ali i drugi, u svakoj su izjavi o Hrvatskoj i kao poseban uspjeh ove Vlade naglašavali čin zaključenja pregovora, a oni iz redova EPP-a pohvalili su osobno i premijerku Kosor. Mnogi EU diplomati kažu da je tu riječ i o stranačkoj solidarnosti.

I šef oporbenog SDP-a Zoran Milanović bio je isti dan u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku lidera europskih socijalista. I oni su bezrezervno podržali zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora, dok je Milanović inzistirao na održavanju parlamentarnih izbora u Hrvatskoj prije referenduma o EU.

- Pregovori su gotovi, nadzor nad Hrvatskom traje, trebamo ratificirati ugovor, a prije toga u Hrvatskoj moramo održati referendum. Sve su to stvari koje moraju biti gotove i napravljene u miru. Tome se svi u Hrvatskoj trebamo posvetiti i ne miješati parlamentarne izbore i referendum. Takva opasnost postoji i trebamo je izbjeći - rekao je u Bruxellesu šef SDP-a. Na pitanje što bi se trebalo prvo održati, izbori ili referendum, Milanović je rekao da bi se prvo trebali održati izbori.

Zagrijana atmosfera

- U zaključcima Vijeća stajat će da će se ugovor potpisati do prosinca, dakle možda i malo prije, ali u svakom slučaju ne mnogo prije. To znači da referendum ne može biti prije kraja studenoga ili u prosincu, to je praktički nemoguće. Ako to dovedemo u vezu s datumom izbora, ispada da bi se oni trebali održati ranije, dakle da se oni održe u miru i da onda nova parlamentrana većina, koja god to bila (ovdje neću agitirati), naprosto u miru pristupi organizaciji referenduma kao stvari od nacionalnog interesa. Ako budemo miješali ili previše približavali izbore i referendum, neće biti dobro. Atmosfera će naprosto biti previše zagrijana. Ako je Vlada sigurna da je radila dobar posao i da radi dobar posao, onda se HDZ nema razloga bojati izbora, a izbori su normalna stvar u demokraciji. U ovom je trenutku riječ o samo dva mjeseca razlike, a trebali bismo imati na umu nacionalni interes - poručio je Milanović i dodao da nije važno tko će potpisati pristupni ugovor.

- Potpisat će onaj tko je za to ovlašten. To je potpuno nebitna stvar i ne smijemo dopustiti da nas ta činjenica zaslijepi, to ne smije biti ničija ambicija - rekao je Milanović, dodavši kako su netočne spekulacije da tehnička vlada ne može potpisati pristupni ugovor.

Diplomati u EU predviđaju da će se izbori u Hrvatskoj održati prije referenduma o EU, a u tom pravcu vode i izjave premijerke Kosor da će se izbori održati svakako tijekom ove godine.

Datum 1. srpanj 2013.

Uzimajući u obzir da će se pristupni ugovor s Hrvatskom najvjerojatnije potpisati 9. prosinca, procjena je da bi se izbori održali prije toga kako bi bila što veća razlika između parlamentarnih izbora i referenduma.

Nitko ne dovodi u pitanje ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013., kako je sada i predviđeno, iako to zasad nije sadržano u Nacrtu zaključaka Vijeća Europe. Ti se zaključci pozivaju na zajednička stajališta u kojima se spominje taj datum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:09