CAPAK O PLANU CIJEPLJENJA

‘Ugovori su sklopljeni, cjepitelji određeni, a evo i kada očekujemo prve doze‘

Završetak kliničkih ispitivanja za AstraZenecu je blizu, distribucija bi možda krenula u 12 mjesecu
Cijepljenje (ilustracija), Krunoslav Capak
 Chris Ryan/Caia Image/Profim

Na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu je šef HZJZ-a Krunoslav Capak govorio o planu cijepljenja u Hrvatskoj, kada cjepivo protiv koronavirusa bude odobreno i proizvedeno.

Hrvatska je već sklopila ugovore za nabavu određenih doza cjepiva, kaže Capak.

- Hrvatska se ozbiljno priprema za cijepljenje, imamo nacrt, ali on nije još finiširan jer ne znamo u kojem momentu će nam doći i koliko će nam doći cjepiva. Mi smo se na vrijeme pobrinuli da rezerviramo količine cjepiva za više od 50 posto stanovnika RH, sklopili smo ugovor prije mjesec dana s Astra Zenecom za 2,7 milijuna doza. 1,8 milijuna stanovnika koji spadaju u vulnerabilne skupine.

Nedostajalo nam je još 900 tisuća doza koje smo naručili od Johnson&Johnson. To su sklopljeni ugovori i imamo garancije isporuke. Pred nekoliko dana smo sklopili ugovor s Pfizerom za njihovo cjepivo. Naručili smo milijun doza, ne znamo kako će EU napraviti raspored i koliko će nam dodijeliti doza - kazao je Capak govoreći o cjepivu protiv koronavirusa.

- Završetak kliničkih ispitivanja za AstraZenecu je blizu, u razgovoru s u rekli da bi distribucija krenula u 12. mjesecu, no informaciju ne možemo potvrditi. Danas ćemo imati video konferenciju u kojoj ćemo zatražiti dodatne informacije. Pregovori ne uključuju odgovore o nuspojavi cjepiva pa se naši kontakti nastavljaju i tražimo od njih te informacije kako bi se pripremili - kazao je Capak.

- Plan smo napravili, određeni su cjepitelji i to će biti liječnici obiteljske medicine, pedijatri. Spremni smo da nam cjepivu dođe u 12. mjesecu. Sklopili smo ugovor za skladištenje i distribuciju, ali nije vrlo vjerojatno da će doći u 12. mjesecu, vjerojatno je da će doći u prvom kvartalu iduće godine. Spremni smo da cjepivo dođe i ranije. Registracija nije vjerojatna prije Božića, a ako se dogodi, bit ćemo spremni - kazao je Capak komentirajući skladištenje cjepiva.

- Cjepivo će biti neobavezno, dobrovoljno, a za sve ugrožene i strateški važne skupine će cjepivo biti besplatno - kazao je Capak govoreći o cjepivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:31