‘NEDOPUSTIVA SITUACIJA‘

UGP traži istu tarifu za struju za poduzetnike i građane: ‘Mnogi neće preživjeti enorman val poskupljenja‘

Velika većina poduzetnika je dobila račune koji su i po tri puta veći nego prijašnji

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glasa poduzetnika. 

 Goran Mehkek/Cropix

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je zatražila jednaku tarifu za struju za poduzetnike i građane, upozorivši da u suprotnom mnogi poduzetnici neće preživjeti enorman val poskupljenja struje.

Iz UGP-a su izrazili krajnje nezadovoljstvo s trenutačnom situacijom oko povećanja cijene struje. Ne samo što su nafta i plin poskupili, sada se mnogi poduzetnici suočavaju s enormnim računima za struju - velika većina njih je dobila račune koji su i po tri puta veći nego prijašnji, što je neprihvatljivo, ocjenjuju u priopćenju.

Navode i da teško da će svi poduzetnici moći podmiriti visoke račune za struju pa im stoga neće preostati ništa drugo nego da otpuštaju svoje radnike, zatvaraju svoja poslovanja ili ulaze u dugove.

Takva situacija je "apsolutno nedopustiva", upozoravaju iz UGP-a, u kojem smatraju da se stvari moraju pod hitno mijenjati, inače će mnogi biti osuđeni na propast. "Trebamo biti svjesni toga da se ne smije više sve prebacivati na poduzetnike koji ionako imaju toliko nepotrebnih nameta, doprinosa i opterećenja", poručuju.

Kako navode, cijena zajamčene opskrbe nakon dva mjeseca bez ugovora, do 31. ožujka iznosila je 1,3270 kuna, a od 1. travnja ove godine iznosi 3,0276 kuna za one koji su na priključku manjem od 20 kW, odnosno 2,5178 kuna za one koji su u kategoriji preko 20 kW priključne snage.

Potonji plaćaju i naknadu za snagu, pa im zapravo ništa ne znači ova niža cijena, osim ako nisu potrošači neke veće količine energije, ističu iz UGP-a.

Kako navode, nije teško odrediti koliko je to povećanje u drugom tromjesečju ove godine i koliko će to nastaviti iscrpljivati posebno male poduzetnike. "Jedan od prijedloga je i da se razmisli o uvođenju ozbiljnog vlastitog upravljanja elektroenergetikom! Drugu pomoć baš i ne očekujemo, na žalost, bojimo se da će mnogi poduzetnici biti prepušteni sami sebi i svojem snalaženju i umješnosti", navode iz UGP-a.

UGP traži od Vlade da tarifa za struju bude jednaka i za poduzetnike i za građane. Ističu da je tarifa za struju za poduzetnike startu čak tri puta veća. Smatraju i da onaj tko troši više struje treba imati jeftinije cijene. U slučaju da se ne naprave promjene, doći će do novog vala poskupljenja koji će imati utjecaja na apsolutno sve, upozoravaju.

“Sramotno je da je u Hrvatskoj obračunska tarifa struje tri puta skuplja u odnosu na građane, takve diskriminacije je bilo dosta i ne postoji nigdje u EU, tražimo jednaku tarifu za sve kao što imaju sve druge članice EU!”, izjavio je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glasa poduzetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 06:23