RATNI ZLOČIN

Uhićen bivši pripadnik tzv. Teritorijalne obrane Karanac zbog sumnje da je tukao civile u okupiranoj Baranji

57-godišnjak je uhićen prilikom ulaska u Hrvatsku i određen mu je jednomjesečni istražni zatvor

Ilustracija, policijsko vozilo

 Tomislav Kristo/Cropix

Zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina nad civilima u Baranji tijekom 1991. i 1992. godine, 57-godišnjem hrvatskom državljaninu s prebivalištem u Velikoj Britaniji na Županijskom je sudu u Osijeku određen jednomjesečni istražni zatvor.

Muškarac je u zajedničkoj koordiniranoj akciji PU osječko-baranjske, Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku i SOA-e Centar Osijek, u subotu, 8. siječnja 2022. godine, oko 12 sati, uhićen prilikom ulaska u Hrvatsku.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, dana 9. siječnja 2022. godine, oko 16.30 sati, 57-godišnjak je predan sucu istrage Županijskog suda u Osijeku temeljem prijegloda ŽDO Osijek.

Sumnjiči ga se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH, a istražni zatvor određen mu je zbog bojazni od utjecaja na svjedoke te bijega iz Republike Hrvatske, zbog kaznenog progona.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o bivšem pripadniku Teritorijalne obrane (TO) u mjestu Karanac u Baranji, a uhićen je temeljem prijave dvojice muškaraca nesrpske nacionalnosti koji su u vrijeme okupacije Karanca i Baranje ostali živjeti u Baranji.

Jedan od njih je, prema prijavi, priveden u TO u kolovozu 1991., a drugi u travnju 1992. godine, gdje su ih pripadnici TO, među kojima i osumnjičeni 57-godišnjak, fizički i psihički maltretirali te tukli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:32