RANOJUTARNJA AKCIJA

Uhićen direktor varaždinske komunalne tvrtke, jedan od najbližih prijatelja Ivana Čehoka

Istraga je pokrenuta temeljem zahtjeva državnog odvjetništva, navodno zbog sumnjivih radova koje su djelatnici 'Parkova' izvodili u dvorištima privatnih i vikend kuća nekih uglednih Varaždinaca
 Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Miljenko Ptiček, direktor varaždinske gradske komunalne tvrtke "Parkovi" i jedan od najbližih prijatelja varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, priveden je u četvrtak ujutro. Ptičeka se navodno sumnjiči za malverzacije u poslovanju vezano uz radove koje su djelatnici "Parkova" u radnom vremenu izvodili u dvorištima privatnih i vikend kuća nekih uglednih varaždinaca, a za što tvrtka nije izdavala račune.

Varaždinska policija istragu je pokrenula na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu. Glasnogovornik ŽDO Varaždin Darko Galić nije nam međutim želio reći ništa o detaljima kaznene prijave.

- Sve će se znati kad za to dođe vrijeme, a kad će to biti ne znam - rekao nam je Galić.

No, "Parkovi" i Miljenko Ptiček navodno su već dvije godine i predmet istrage USKOK-a vezano uz sumnjivu zamjenu zemljišta između grada Varaždina i "Parkova". Kaznenu prijavu protiv Miljenka Ptičeka i varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka podnio je bivši direktor "Parkova" Ljubomir Brdar.

- Riječ je o izuzetno atraktivnom zemljištvu površine oko 47 tisuća kvadratnih metara koje se nalazi kraj jednog od najljepših groblja na svijetu. Riječ je o malverzaciji vrijednoj nekoliko milijuna eura u kojoj su sudjelovali Čehok kao "spiritus movens" i Ptiček kao egzekutor - rekao nam je Brdar.

- Vrijedno zemljište kraj varaždinskog groblja bilo je u vlasništvu grada Varaždina, a "Parkovi" su imali pravo korištenja jer su tamo bili njihovi staklenici. 2006. godine grad je potpisao ugovor sa "Parkovima" kojim je grad poklonio "Parkovima" to zemljište u zamjenu za šumu "Jelačićku" uz rijeku Dravu. No, to zemljište uopće nije bilo u vlasništvu "Parkova" nego u vlasništvu države! "Parkovi" su šumu održavali i postojala je mogućnost da se upišu u vlasništvo nad njom no u trenutku potpisivanja ugovora to zemljište uopće nije bilo njihovo nego državno - istaknuo je Brdar dodavši da je to samo vrh ledene sante.

- Tek ono što se događalo kasnije je pravi kriminal. Nakon što su zamijenili zemljište, grad je u dogovoru s "Parkovima" krenuo u promjene GUP-a jer su "Parkovi" izrazili želju da uz varaždinsko groblje izgrade vrtni centar i mali trgovački centar u kojem će prodavati svoje proizvode. Gradski vijećnici takvu su mogućnost prihvatili i GUP je promijenjen.

No, kasnije su "Parkovi" zemljište na atraktivnoj lokaciji uz jedno od najljepših groblja u Europi, koje je sada bilo namijenjeno za izgradnju trgovačkog centra, prodali slovenskom Mercatoru! Točan iznos ne znam, ali u medijima je bilo riječi o oko 18 milijuna kuna koliko je Mercator navodno platio "Parkovima" za zemljište. - ističe Brdar. Svoja saznanja iznio je i istražiteljima USKOK-a koji navodno već dvije godine istražuju taj slučaj no nikakvih konkretnih akcija po tom pitanju još nije bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:02