NAJVEĆA AFERA U POVIJESTI HNS-A

Uhićen im je direktor jer je kupovao utakmice. Kontroverzna braća u strahu: Bajić preko Pralije želi do dokaza protiv Žužula

Sad je jasno. Kojeg god posla se prihvatili, braća Žužul na kraju završe u crnoj kronici. Bilo da je riječ o brodogradnji, cestogradnji ili nogometu

Sad je jasno. Kojeg god posla se prihvatili, braća Žužul na kraju završe u crnoj kronici. Bilo da je riječ o brodogradnji, cestogradnji ili nogometu. Slaven Žužul ili netko od njegovih aktualnih ili bivših djelatnika na kraju završe u pritvoru. Njihov bivši sportski direktor RNK Split Nenad Pralija jučer je također završio u pritvoru i trebao ga je ispitati USKOK .

Prvo uhićenje

Državno odvjetništvo do sada je u više navrata istraživalo poslovanja braće Žužul, a sada je za očekivati da će Praliju ispitivati i o ulozi Slavena i Joze Žužula u financijskim poslovanjima vezanim uz klub, ali će ih sigurno zanimati jesu li braća imala saznanja ili bili umješani u aferu namještanja utakmica HNL-a. Moguć Pralijin pristanak da u potpunosti surađuje s istražiteljima, USKOK-u bi mogao dati nove dokaze, a Slavena Žužula možda po četvrti put poslati u pritvor.

Braća i njihova tvrtka široj javnosti bili su nepoznati sve do zime 2009. godine, kada je u policijskoj akciji Nesklad uhićen i Slaven Žužul pod sumnjom da je prilikom bojanja tunela Sv. Rok i Mala Kapela, što je radila Skladgradnja, država oštećena za 22 milijuna kuna.

Do te 2009. godine Skladgradnja je već bila etablirana građevinska tvrtka koja kao podizvođač gradi objekte na autocestama širom Hrvatske. Mnogi će reći, zahvaljujući političkom pokroviteljstvu HDZ-a.

U trenutku uhićenja Slaven Žužul je bio eminentni sportski djelatnik. Predsjednik je Radničkog nogometnog kluba Split, ovjenčan aureolom spasitelja kluba. Godinu dana ranije braća su platila 27 milijuna kuna za pokriće gubitaka kluba i izvukla ga iz sedmogodišnjeg stečaja. Slaven Žužul postaje predsjednik kluba, a njegov brat Jozo dopredsjednik.

Braća tvrde kako im je jedini interes ponovno oživljavanje kluba, a ne 36.000 četvornih metara zemljišta u Parku mladeži, gdje se nalazi klupski stadion. Skladgradnja postaje generalni sponzor kluba, a njegov predsjednik obećava ulaganje od 700 tisuća kuna u obnovu stadiona. Žužuli u klub dovode i Nenada Praliju na mjesto sportskog direktora. Procvat kluba dolazi u pitanje uhićenjem Slavena Žužula.

Isplatili polog

Kako bi izašao na slobodu, Žužuli državi isplaćuju polog od 22 milijuna kuna. No, ni to nije poljuljalo klub koji je već u prvoj sezoni HNL-a izborio nastup u pretkolu Europske lige i dvije utakmice sa slovenskim Domžalama i engleskim Fulhamom.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:38