DEPORTIRAN JE

UHIĆEN ISLAMIST IZ HRVATSKE: Turska policija uhitila državljanina RH koji se preobratio na islam, želio se priključiti džihadistima u Siriji

 
 Ilustracija / Handout / Alamy / Alamy / Profimedia

Turska policija uhitila je hrvatskog državljanina koji je iz Hrvatske krenuo u Siriju kako bi se borio u redovima islamskih džihadista, saznaje Jutarnji list. Uhićenje se dogodilo prije nekoliko dana, a prema našim informacijama, riječ je o 20-godišnjem hrvatskom državljaninu iz okolice Koprivnice, koji se preobratio na islam. Jutarnji doznaje kako je muškarac duže vrijeme pod nadzorom hrvatskih službi sigurnosti.

On je u Siriju krenuo prije nekoliko dana, a nakon uhićenja po ekspresnom postupku, u suradnji s hrvatskim službama, deportiran je u Hrvatsku, gdje se sada nalazi.

Ministarstvo unutarnjih poslova Turske objavilo je da je nastavilo deportacije stranih terorista u njihove zemlje, koje su započele još prošle godine. Iako u svom izvješću ministarstvo to nije navelo, turski mediji objavili su kako je među deportiranim teroristima i jedan hrvatski državljanin. Jutarnji list dobio je potvrdu te informacije u visokim policijskim krugovima. Zasad nema informacija o detaljima uhićenja i deportacije hrvatskog državljanina.

Prema posljednjem javnom izvješću Sigurnosne obavještajne agencije (SOA) iz lipnja prošle godine, na području pod kontrolom ISIL-a boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju (i) hrvatsko državljanstvo, dvojica muškaraca i pet žena. Nijedna od tih osoba nije radikalizirana u Hrvatskoj, niti se ISIL-u pridružila iz Republike Hrvatske. Prema dostupnim nepotvrđenim podacima, dvojica muškaraca poginula su u borbama na strani ISIL-a, dok se pojedine žene nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF-a u Siriji. Žene su se ISIL-u pridruživale u pravilu kao pratnja svojim supruzima "džihadistima", a neke su tijekom boravka u Siriji i Iraku rodile djecu. Njihova točna lokacija i sudbina još se trebaju potvrditi zbog kaotične situacije nakon sloma ISIL-a, stoji u izvješću.

U javnosti su najpoznatiji slučajevi dviju hrvatskih državljanki koje su se udale za pripadnike ISIL-a i al-Qa'ide te otišle u redove džihadista. Riječ je o Dori Bilić i Ireni Horak. Dora Bilić je nakon završenog studija u Londonu otišla u vehabijsku zajednicu u Gornju Maoču kod Brčkog, gdje se ubrzo udala za Senada Avdića Čađu, s kojim je 2012. godine, preko Sandžaka i Turske, otišla u Siriju na teritorij pod kontrolom ISIL-a. Godine 2014. njezin suprug poginuo je u bombardiranju glavnog središta ISIL-a, u mjestu Raka. Nakon uništenja ISIL-a u Siriji, Dora Bilić je s kćeri prvo završila u Baguzu, selu na sirijsko-iračkoj granici, a potom u sirijskom kampu Al-Hol, koji je pod kontrolom Kurda. Vijesti o njezinu trenutnom mjestu boravka nema.

Irena Horak iz Bjelovara preobratila se na islam te se 2010. godine priključila islamskoj terorističkoj organizaciji al-Qa'idi i prema posljednjim informacijama, pod imenom Amina s djecom živi u Jemenu.

Ona je bila udana za jednog od vođa al-Qa'ide, klerika Anwara Al Awlakija, kojeg su 2011. godine raketom iz drona ubili Amerikanci. O njezinoj želji za povratkom u Europu kolale su mnoge informacije, a prema posljednjima, ona to odbija.

Godine 2015. hrvatsku javnost šokiralo je ubojstvo Tomislava Salopeka u Egiptu, koju su počinili teroristi ISIL-a. Oni su oteli Salopeka i egipatskim vlastima dali rok od 48 sati da puste uhićene muslimanske žene, inače će Salopek biti ubijen. Kako zahtjev nije ispunjen, ISIL-ovci su ubili Salopeka te su objavili snimak njegova ubojstva. Salopekovo tijelo nikad nije pronađeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:15