PREMINULE DVIJE ŽENE

Uhićen vlasnik ilegalnog doma. Dok su odvozili starce, pio je pivo i poručivao: ‘Meni je sve ovo reklama‘

Osumnjičenik je epidemiolozima tajio broj i identitet osoba o kojima je skrbio
'Dom' u Legradu, vlasnik Ladislav Sabo (u sredini)
 Željko Hajdinjak/Cropix

Koprivničko-križevačka policija prijavila je i pritvorila Ladislava Sabu (55) vlasnika ilegalnog doma za smještaj starijih osoba Keris iz Legrada u kojem su dvije štićenice, zbog nepridržavanja epidemioloških mjera, preminule od covida-19.

Policija sumnja da je vlasnik doma pružao uslugu smještaja i skrbi za nekoliko desetaka starih i teško bolesnih osoba, iako za to nije imao pravne temelje. Osim toga od ožujka prošle godine nije primjenjivao važeće upute Zavoda za javno zdravstvo u cilju sprečavanja i suzbijanja epidemije civod-19 čime je doveo do širenja zarazne bolesti među korisnicima i zaposlenicima, a dvije korisnice doma su i preminule.

Sabo je, sumnja policija, epidemiolozima nakon što su došli u objekt kako bi uzeli briseve i proveli testiranje na covid-19, zatajio broj i identitet osoba o kojima je skrbio pa su brisevi uzeti tek sljedećeg dana nakon provedenog izvanrednog inspekcijskog nadzora Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, čime je prouzročio neposrednu opasnost od širenja zarazne bolesti.

Zbog sumnje u počinjenje teškog kaznenih djela protiv zdravlja ljudi te širenja i prenošenja zarazne bolesti, protiv Ladislava Sabe je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu i predan je pritvorskom nadzorniku, kažu u policiji.

Pio pivo pod trijemom, a i sam bio zaražen

Jutarnji list je u listopadu pisao o vlasniku ovog ilegalnog doma u Legradu Ladislavu Sabi. U njegovom je ilegalnom domu za starije i nemoćne od 36 korisnika i četvero zaposlenih, koronavirusom bilo zaraženo 24 staraca i troje zaposlenih.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Sabo je, kad je novinarka Jutarnjeg došla razgovarati s njime u listopadu, pod trijemom uz ulazna vrata doma pio pivo, dok je i sam bio zaražen koronavirusom. Zaražene starce tada se odvozilo u koprivničku bolnicu, a Sabo je tada rekao da u koronu - ne vjeruje.

image
Ladislav Sabo razgovara s novinarkom Jutarnjeg u listopadu 2020.
Željko Hajdinjak/Cropix

'Sve mi je ovo reklama'

- Sve je ovo reklama. Sad mi je Trump uzeo naslovnicu. Gledajte, meni je sve ovo reklama. Ja podržavam Trumpa da on ne vjeruje u pandemiju. Bolnica sigurno po jednom korisniku dobije novce. I naša doktorica bude dobila postotak koga je ona dovela u bolnicu. Budite sigurni da bude tu još pozitivnih. Jer se to traži. Da bolnica nešto zaradi – rekao je Ladislav Sabo neprestano spuštajući masku ili ju povlačeći ispod nosa.

Legrađani su za njega u listopadu rekli da je 'čudak' i jako svojeglav te da oduvijek smatra da je iznad zakona.

Kako je Ladislav Sabo godinama radio bez bilo kakvih dozvola, nije jasno nikome. Iako, i on sam je rekao:

- Radio sam kao što se sve u državi i radi.

image
Ladislav Sabo
Željko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:32