PRIVEDEN BEDE

Uhićen vlasnik tvrtke u kojoj je lani planula plastika, odvjetnicima ništa nije jasno: ‘U pozadini je nešto drugo!‘

Zbog požara u Dravi International kaznenu prijavu podnijeli su Osječko-baranjska županija te četiri općine

Zvonko Bede, vlasnik tvornice Drava International

 Vlado Kos/Cropix

NOVO 13:17 - Zvonka Bedea sumnjiči se za kazneno djelo ugrožavanja okoliša otpadom i teško kazneno djelo protiv okoliša. Izjavila je to njegova odvjetnica Dubravka Krklec, nakon što su se ona i kolega joj Mate Matić, koji također brani Bedea, u PU osječko-baranjskoj upoznali s krimenom kojeg Općinsko državno odvjetništvo stavlja na teret Bedeu. On će, kako su rekli odvjetnici, u srijedu u 16 sati biti saslušan u policiji i detaljno iznijeti svoju obranu. Braniteljima nije jasno zašto je Bede uhićen, pri čemu i oni i on sumnjaju da je u pozadini uhićenja nešto drugo, a ne kaznena odgovornost za požar od 4. listopada 2023. godine.

- U odnosu na eventualne nepravilnosti vezano uz požar koje su do sada utvrdile stručne službe, Drava International i Zvonko Bede su u cijelosti platili prekršajne kazne. Gospodin Bede će sve detalje objasniti u svojoj obrani, a postoje i konkretni materijalni dokazi kao i prijava ovoj Policijskoj upravi da je neposredno prije samog događaja bila prerezana žica ograde tvrtke. Drava International je cijelo vrijeme surađivala s nadležnim institucijama, dali su svu potrebnu dokumentaciju, sve je sankcionirano i plaćeno, kazala je Krklec, dok je Matić dodao kako je „jasno da nitko ne može biti kažnjen dva puta za istu stvar i vidjet ćemo kojim smjerom će ovo ići.”

- Uobičajeni model je da nakon ovog ispitivanja naš branjenik bude prepraćen u DORH, ali ako shvate na vrijeme da se radi o apsurdnoj poziciji, mogu odustati u bilo koje vrijeme. Gospodin Bede je miran, ne osjeća nikakav teret, spreman im je ispričati priču, ako ih to zanima, ali i on je uvjeren da tu postoji neka druga pozadina o kojoj nećemo sada pričati, jer nije trenutak, dodao je Matić, dok je Krklec ponovila kako je „sva dokumentacija predana još prije tri mjeseca. Nikakvih postupanja protivno dozvolama nije bilo, a sve što je bilo sporno riješeno je kroz prekršajni postupak.” Matić je napomenuo i kako mu je nevjerojatno da se nakon tri mjeseca „rade ovakve akcije”.

image

Odvjetnici Mate Matić i Dubravka Krklec

Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

10:52 - U tijeku je policijska akcija privođenja Zvonka Bedea, vlasnika osječke tvrtke Drava International u kojoj je u listopadu prošle godine izbio veliki požar otpadne plastike, koji je izazvao svojevrsnu ekološku katastrofu na području grada Osijeka. Ovu informaciju potvrdio nam je Bedeov odvjetnik, Mate Matić.

- Mogu vam samo potvrditi da je u tijeku privođenje mog branjenika, a kolegica Dubravka Krklec i ja, koji ga branimo, na putu smo za Osijek i zasad nemamo konkretnih informacija o razlozima ove akcije - rekao je Matić.

Podsjetimo, zbog požara u Dravi International kaznenu prijavu podnijeli su Osječko-baranjska županija te općine Antunovac, Ernestinovo, Čepin i Vuka, koje se nalaze na potezu nad kojim se nadvijao gusti crni dim s požarišta tvornice.

Kaznena prijava podnesena je protiv nepoznatih počinitelja, a paralelno s tim, osječko Državno odvjetništvo provodilo je izvide vezane uz ovaj incident. Državni inspektorat RH također je provodio svoju istragu vezanu uz uzroke požara, koji do danas nisu prezentirani javnosti.

Iz Općinskog državnog odvjetništva (ODO) također su nam potvrdili da je u tijeku akcija koju službenici PU Osječko-baranjske provode temeljem zahtjeva Odvjetništva, a Bedea se sumnjiči za tri kaznena djela. Kriminalističko istraživanje pokrenuto je protiv još dvije osobe.

U tijeku je pretraga službenih prostorija Drave International, a ODO u Osijeku će tijekom dana izaći s priopćenjem i svim pojedinostima ove akcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 16:58