NAJVEĆA MEDIJSKA AFERA U HRVATSKOJ

UHIĆENA DIJANA ČULJAK Policija tajno snimala razgovore u kojima je svjedoke nagovarala da izmijene iskaze protiv nje!

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Policajci iz PNUSKOK-a priveli su bivšu HTV-ovu urednicu Dijanu Čuljak zbog sumnji da je u protekla dva tjedna, otkada je na nju proširena istraga u slučaju Core media, pokušala od nekoliko svjedoka ishoditi da promijene iskaze koji su za nju u navedenome slučaju bili prilično neugodni.

Dijani Čuljak su policajci prišli ispred njezina stana u Ulici Baruna Trenka, nakon što se vratila iz shoppinga sa svojim dečkom, bivšim ravnateljem policije Oliverom Grbićem. Zamolili su je da pođe s njima, te je privedena u prostorije PNUSKOK-a na Senjaku, gdje je i službeno uhićena.

Jednomjesečni pritvor

Kako neslužbeno doznajemo, policija je protiv nje podnijela kaznenu prijavu zbog sprečavanja dokazivanja, a osim za ovo novo djelo, Županijsko državno odvjetništvo sada će protiv nje od suca istrage zagrebačkoga Županijskoga suda zatražiti i jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u slučaju Core media.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo je prije nepunih mjesec dana proširilo istragu u slučaju Core media i na Dijanu Čuljak, no protiv nje tada nije zatražen istražni zatvor, već se ona trebala braniti sa slobode. Riječ je bila o iznenadnom obratu jer je nakon već provedene istrage, i podignute optužnice kojom je bio optužen njezin bivši suprug i suvlasnik tvrtke Core media, Vladimir Šelebaj, no ne i D. Čuljak. Državno odvjetništvo je, međutim, samo tri dana prije sjednice tzv. optužnoga vijeća povuklo optužnicu protiv Šelebaja u fazu istrage, a zatim tu istragu proširilo i na poznatu novinarku.

Ravnopravan partner

Dok se do tada Šelebaju stavljalo na teret da je sam iz Core medije izvukao oko 16 milijuna kuna, novim opisom optužbi D. Čuljak se na teret stavljalo da je u izvlačenju novca bila ravnopravan partner.

Državno odvjetništvo je ove nove optužbe argumentiralo između ostaloga bilješkama Dijane Čuljak, do kojih su tek naknadno došli, i prema kojima se čini da je Čuljak sudjelovala u isplatama novčanih iznosa iz Core medije svojim kolegama novinarima koji su radili na emisijama te producentske kuće. Također, DORH je kao dokaz priložilo i SMS poruke koje su dobili od Edvina Softića, bivšega partnera u Core mediji, i prema kojima je također vidljivo da je uloga Dijane Čuljak u toj tvrtki bila mnogo značajnija od one koju je željela predstaviti. Prije proširenja istrage Čuljak je bila samo svjedok protiv bivšega supruga. Tada je tvrdila da su projekt Core media osmislili Šelebaj i Softić. Tvrdila je da ona, budući da je u to vrijeme radila kao urednica na HTV-u, ničim osim ponekim savjetom nije sudjelovala u radu Core medije. Nakon što joj je pokazan tajni ortački ugovor o osnivanju tvrtke Core media, iz kojeg je bilo vidljivo da je ona suvlasnik, rekla je kako je ona taj ugovor možda nesvjesno potpisala jer joj je Šelebaj davao razne papire za potpisivanje, a ona je u njega imala potpuno povjerenje.

Tridesetak svjedoka

No, njezini navodi u priličnoj su se mjeri kosili s ostalim dokazima koje je DORH pribavio, prije svega s iskazima Šelebaja i Softića, ali i nekih drugih svjedoka. Nakon što je, pak, istraga proširena na Čuljak, Županijsko državno odvjetništvo je niz tih svjedoka ponovno pozvalo na ispitivanje, tražeći od njih da ovaj put detaljnije opišu njezinu ulogu. Također u nalogu za proširenje istrage na D. Čuljak, koji je tužiteljstvo dostavilo i njoj, bila su navedena imena svih 30-ak svjedoka koji bi trebali svjedočiti protiv nje. Premda su se tada pojavile spekulacije kako DORH i policija na taj način pogoduju Dijani Čuljak, otkrivajući joj identitete svjedoka, iz današnje perspektive može se zaključiti da se zapravo radilo o policijskoj klopki za Čuljak. Naime, većina tih svjedoka već su do trenutka, kada je D. Čuljak zaprimila nalog, bili ispitani. No, ona to nije znala, već je, kako je doznala policija, pokušavala stupiti u kontekst s nekima od njih, ali brzo je otkrivena. Između ostaloga, i reporter Jutarnjeg lista ju je 22. veljače snimio ispred jednoga restorana u razgovoru s novinarkama Ivanom Šikić i Sandrom Njavro, koje su obje navodno svjedoci u slučaju Core media.

Nakon ovih informacija DORH i policija su uz nalog istražnoga suca počeli tajno snimati razgovore D. Čuljak te su na njima navodno i snimljeni njezini pokušaji da neke od svjedoke nagovori na promjenu iskaza, a na temelju čega je uhićena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:04