NOVA FIMI MEDIJA

UHIĆENA NAJBLIŽA SURADNICA NADANA VIDOŠEVIĆA Iz HGK izvukla 32 milijuna kuna?

Zdenka Peternel plaćala je novcem HGK fiktivne marketinške poslove. U zatvoru ostaje mjesec dana
 Arhiva CROPIX

Pročelnica Ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića , Zdenka Peternel, uhićena je i pritvorena zbog sumnje da je uz pomoć dvojice suosumnjičenika na temelju fiktivnih faktura iz HGK izvukla čak 32 milijuna kuna. Od toga je, prema optužbama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, 28 milijuna kuna zadržala za sebe, dok je razlika ostala kao svojevrsna provizija za suosumnjičenog Igora Premilovca koji je organizirao izvlačenje novca.

OTKRIVAMO SAVRŠEN PLAN ZA PLJAČKU HGK Ovako se izvlačio novac

Zdenka Peternel uhićena je utorak, a privedeni su i njezini navodni pomagači, Davor Komerički, koji je godinama surađivao s HGK, te profesor tjelesnog odgoja Igor Premilovac.

Cijela akcija istražitelja finalizirana je nakon višemjesečnog prikupljanja podataka o sumnjivim poslovima u HGK. Početak istraživanja temelji se na nalazu Državne revizije, koja je u Komori bila prije otprilike četiri mjeseca.

Peternel i Komerički u srijedu su ispitani te im je nadležni sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec odredio jednomjesečni istražni zatvor, kako zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke tako i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Igor Premilovac brani se sa slobode.

Istražitelji su, kako neslužbeno doznajemo, zaokružili ovo izvlačenje 32 milijuna kuna, iako je to samo jedan od sumnjivih segmenata poslovanja HGK koji se intenzivno istražuje.

Prema informacijama iz izvora bliskih istrazi, Peternel se tereti da je od 2005. do početka 2011. kontinuirano izvlačila novac iz HGK na temelju faktura za marketinške usluge koje nikad nisu izvršene.

Radeći kao voditeljica koordinacije velikih projekata Komore, za koje je imala sva potrebna ovlaštenja, predložila je Davoru Komeričkom, s kojim je Komora niz godina surađivala na osmišljavanju projekata poput Zlatne kune ili Kupujmo hrvatsko, da pronađe marketinške tvrtke zainteresirane za tu posebnu vrstu suradnje. K

omerički je, kako ga se sumnjiči, angažirao svog poznanika Igora Premilovca te je on preko svojih ljudi osnovao četiri tvrtke u Zagrebu, Pean-Komunikacije d.o.o., Život na sjeveru d.o.o., Novi dan d.o.o. i Akula savjetovanje. Prema dogovoru s najbližom suradnicom Nadana Vidoševića, a na osnovu sklopljenih ugovora koje je ona potpisala u ime HGK, tijekom svih navedenih šest godina redovito su ispostavljali fiktivne fakture za navodne razne marketinške usluge HGK. Komora je, naravno, plaćala prema tim fakturama.

Nakon što je novac na taj način, prema tvrdnjama istražitelja, izvučen iz Komore, Premilovac je preko svoje tvrtke Remorker International u Češkoj organizirao njegovo vraćanje osobi koja je omogućila isplate.

Naime, zagrebačke tvrtke zaprimljeni su novac transferirale spomenutoj Premilovčevoj tvrtki u Pragu, a on ga je kao gotovinu podizao s računa te tvrtke u RBA banci u Austriji.

Premilovac je novac dopremao u Hrvatsku te ga je, zadržavajući za sebe proviziju od 10 posto, prosljeđivao Komeričkom, koji ga je onda predavao Zdenki Peternel. Prema navodima optužbe, Komerički nije zadržao ni lipe, nego je kompletne iznose umanjene za Premilovčevu proviziju predavao Vidoševićevoj suradnici, ukupno više od 28 milijuna kuna.

Kako neslužbeno doznajemo, Premilovac je u startu pristao na suradnju s istražiteljima i ispričao im koja je bila njegova uloga, kao i sve što mu je poznato o cijelom lancu. Pretpostavka je da je na taj način izbjegao da i sam završi u Remetincu.

Sada će biti zanimljivo vidjeti kako će se braniti Komerički, a posebno Zdenka Peternel, koja je završila iza rešetaka te joj prijeti deset godina zatvora. Je li tužiteljstvo načelo novu Fimi-Mediju? Trag novca doveo je istražitelje do pročelnice Ureda predsjednika HGK.

Hoće li se tu i završiti, tek će se vidjeti. Iznos izvučenog novca je enorman, s tendencijom da postane još veći budući da se istražuju daljnji sumnjivi poslovi, također milijunske vrijednosti.

Je li Vidoševićeva desna ruka mogla raditi takvo što, a da šef to nije znao?

Ili je tužiteljstvo pogriješilo...

KOMENTAR JUTARNJEG Ukinuti HGK koji uzima od građana da bi punio privatne račune

U vijesti o uhićenju Zdenke Peternel, najbliže suradnice Nadana Vidoševića, šefice njegova kabineta u Hrvatskoj gospodarskoj Komori (HGK), najšokantniji je iznos koji je gđa. Peternal navodno otuđila. Riječ je o 32 milijuna kuna koje je, smatra tužiteljstvo, preko fiktivnih faktura izvukla iz Komore.

To je novac koji su joj godinama davali hrvatski građani. Svaka firma u Hrvatskoj, bez obzira na svoju djelatnost i potrebe, plaća obveznu članarinu za koju ne dobije ništa, a na taj način Komora dođe do godišnjeg prihoda od 200 milijuna kuna. Ukoliko se navodi DORH-a pokažu točnim, građani će konačno saznati kuda svake godine odlazi njihov novac. Na račune djelatnika Komore.

Jutarnji list u nekoliko navrata je istraživao i upozorovao na poslovanje Komore. Između ostalog, čitateljima Jutarnjeg poznata je afera s grandioznom rezidencijom u Moskvi: čelnici HGK unajmili su luksuzan stan od čak 800 kvadrata i za najam potrošili više od 6 milijuna kuna. Novcem koji su također dobili od prisilnih članarina hrvatskih tvrtki za koje su učinili vrlo malo.

Obzirom na ovu najnoviju aferu, Jutarnji list iznosi skroman prijedlog: ukidanje Komore i obveznog članstva u njoj. Riječ je o gotovo 200 milijuna kuna godišnje koje bi hrvatski radni sektor potrošio bitno bolje nego moćnici iz HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:29